Nieuws

Ook beursfonds Alumexx kiest KPMG als accountant

De beursgenoteerde fabrikant van ladders en steigers Alumexx heeft na een zoektocht KPMG weten te vinden als accountant voor controle van de jaarcijfers over 2024.

De raad van commissarissen van Alumexx zal KPMG voordragen voor benoeming op de volgende aandeelhoudersvergadering, zo bericht het beursfonds zelf.

Alumexx is één van de beursfondsen die er eerder niet in slaagde om een controlerend accountant te vinden en daarom door Euronext op het ‘strafbankje’ van de beurs was gezet. Pas als KPMG een goedkeurende verklaring afgeeft bij de jaarcijfers over 2024, mag Alumexx definitief daarvan af, zo meldt het FD.

Na 'centenfonds' New Sources Energy uit Amsterdam is Alumexx daarmee de tweede van de kleinere beursfondsen die kiest voor KPMG. Mogelijk speelt mee dat Euronext de voorwaarden heeft veranderd, waardoor accountantsorganisaties geen controles meer hoeven te verrichten over achterliggende, afgesloten boekjaren. Een opdrachtbrief voor controle over het komende boekjaar is nu voldoende voor een beursfonds om de notering aan Euronext te kunnen behouden.

Strafbankje

In 2021 kwam een aantal kleinere beursfondsen op het strafbankje van Euronext terecht, omdat ze geen jaarrekeningen met een accountantsverklaring konden overleggen. De fondsen hebben last van het geringe aantal oob-accountantsorganisaties, een probleem dat groter werd toen enkele accountantsorganisaties hun oob-vergunning van de AFM omruilden voor een reguliere vergunning.

"Aan de andere kant speelt ook de vraag of deze kleine fondsen de tarieven kunnen en willen betalen die de grote kantoren rekenen", zo stelt het FD. De krant noteerde al in 2020 een uitspraak van Alumexx-ceo Jeroen van den Heuvel, die stelde dat "de verhouding tussen vraag en aanbod helemaal zoek is".

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.