Nieuws

Pensioenfederatie: pensioenen bij flink aantal fondsen niet omhoog

Lang niet alle pensioenfondsen in Nederland gaan de pensioenen voor hun deelnemers volgend jaar verhogen.

"Waar vorig jaar pensioenen fors verhoogd konden worden na jarenlange stilstand, is het beeld voor 2024 heel uiteenlopend", constateert voorzitter Ger Jaarsma van de Pensioenfederatie na een peiling onder al naar buitengekomen pensioenbesluiten van aangesloten fondsen.

Volgens de brancheorganisatie gaat het pensioen in een enkel geval wel met 8 procent omhoog. "Verhogen lijkt logisch, omdat iedereen de inflatie in de portemonnee voelde. Toch zie je bij een flink aantal fondsen dat de pensioenen in 2024 niet omhoog gaan, omdat de prijsstijging over de door hen gehanteerde periode van twaalf maanden gelijk is aan nul of zelfs negatief", aldus Jaarsma. Hij benadrukt dat elk fonds een eigen afweging moet maken.

Prijsindexcijfers

De oorzaak is niet een penibele financiƫle situatie; de fondsen staan er juist heel goed voor dankzij de gestegen rente. Maar in hun beleid is vastgelegd dat ze voor een besluit over indexeren van de pensioenen, oftewel aanpassen aan de inflatie, kijken naar prijsindexcijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die zijn de laatste tijd flink gedaald, omdat de gasprijzen de laatste tijd lager liggen dan een jaar terug. Waar een fonds precies op uitkomt hangt ook erg af welke peildatum het fonds hanteert voor het nemen van een besluit over de pensioenen.

"Ten tweede kijken pensioenfondsbestuurders terug naar de indexatie die ze al verleend hebben", geeft Jaarsma aan. Hij noemt ook nog de exacte financiƫle gezondheid en de samenstelling van het deelnemersbestand. Dit kan per fonds flink verschillen, en eveneens verklaren waarom het ene fonds de pensioenen wel stevig verhoogt en het andere niet.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.