Bijna helft kantoren in Nederland heeft nog geen goed energielabel, gemeenten geven nog geen boetes
Nog maar 55 procent van de grotere kantoren in Nederland voldoet inmiddels aan de eis om minimaal energielabel C te hebben. Gemeenten leggen nog geen boetes op, maar zijn wel begonnen met waarschuwingen te geven.
Dat stelt de website Business Insider, die een rondgang maakte langs de twintig grootste gemeenten van Nederland. Grotere kantoorpanden moeten sinds 1 januari 2023 minimaal energielabel C hebben. Gemeenten houden daar toezicht op.
Het voldoen aan minimaal energielabel C geldt vanaf dit jaar voor kantoren die groter zijn dan honderd vierkante meter. Huurders en eigenaren zijn daar in 2022 over geïnformeerd. Enkele uitzonderingen daargelaten, mogen kantoren voortaan nog maximaal 225 kWh per vierkante meter per jaar uitstoten, aldus Business Insider. Nog maar 55 procent van de Nederlandse kantoren voldoet aan deze vereiste, meldde de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) op 1 januari 2023.
Eén op de tien kantoren heeft energielabel D of slechter en 35 procent heeft nog helemaal geen energielabel. Volgens de nieuwe regels mogen kantoorgebouwen zonder minimaal energielabel C vanaf dit jaar niet meer als kantoor worden gebruikt.
De handhaving ligt bij de gemeenten, die forse straffen kunnen opleggen, zoals boetes of het verbieden van gebruik van kantoren tot aan het energielabel C of beter wordt voldaan. Eerder stelde ABN Amro in een analyse dat veel kantooreigenaren erop gokken dat ze voorlopig geen boete krijgen, vanwege een tekort aan handhavers.
Gemeenten geven nog geen boetes
Uit de rondgang van Business Insider blijkt nog maar weinig grote gemeenten kantooreigenaren hebben aangeschreven dat zij vanaf 1 januari in overtreding zijn. Ook zijn er geen boetes uitgedeeld of een last onder dwangsom opgelegd.
Enkele gemeenten hebben een waarschuwing gegeven en veel gemeenten geven aan dat ze eigenaren van kantoren eerder op de hoogte hebben gebracht van de naderende verplichting van het voldoen aan een energielabel C. Veel gemeenten geven aan rekening te houden met ondernemers die door overmacht nog niet aan de regelgeving kunnen voldoen.
IPLO
Volgens Business Insider is het nog niet opleggen van boetes in lijn met de landelijke handhavingsstrategie van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO). Daar wordt door gemeenten ook naar verwezen. Het IPLO schrijft voor dat gemeenten tussen 1 januari en eind maart 2023 bedrijven in overtreding een waarschuwing moeten sturen.
Kantooreigenaren krijgen daarna nog twaalf weken om een geldig energielabel te bemachtigen, of een planning in te dienen om dat label te behalen. Als dat niet lukt, kan de gemeente een last onder dwangsom opstellen. Uiteindelijk kan tot sluiting worden overgegaan. Kantooreigenaren die wel een goede planning inleveren, krijgen nog maximaal een jaar om energielabel C te behalen.
Gerelateerd
Belangenorganisaties waarschuwen voor onjuiste besteding nieuwe CO2-heffing
Belangenorganisaties ANWB, BOVAG, Natuur & Milieu, RAI Vereniging en VNA willen dat de politiek een nieuwe CO2-heffing gaat gebruiken voor investeringen in schone...
Ruim 55.000 bedrijven zetten in op duurzaamheid
Meer dan 55.000 Nederlandse bedrijven dragen actief bij aan duurzaamheid. Dat blijkt uit de SDG- en duurzaamheidsmonitor 2024.
Planbureau: zonder kringloopeconomie dreigen tekorten
Als niet snel meer werk wordt gemaakt van de kringloopeconomie, dreigt veel verspilling van grondstoffen en zit Nederland rond 2050 mogelijk met "ernstige tekorten"....
Rechtszaak tegen EU om 'groene' status vliegtuigen en schepen
Milieuorganisaties gaan de Europese rechter in Luxemburg vragen om vliegtuigen en schepen die op fossiele brandstoffen draaien, te schrappen uit de EU-lijst van...
Prijsdalingen van lithium en nikkel zitten energietransitie dwars
De prijsval van kritische metalen als lithium, kobalt en nikkel zit de wereldwijde energietransitie dwars, waarschuwt Allianz Trade. Volgens de kredietverzekeraar...