Nieuws

Bijna helft kantoren in Nederland heeft nog geen goed energielabel, gemeenten geven nog geen boetes

Nog maar 55 procent van de grotere kantoren in Nederland voldoet inmiddels aan de eis om minimaal energielabel C te hebben. Gemeenten leggen nog geen boetes op, maar zijn wel begonnen met waarschuwingen te geven.

Dat stelt de website Business Insider, die een rondgang maakte langs de twintig grootste gemeenten van Nederland. Grotere kantoorpanden moeten sinds 1 januari 2023 minimaal energielabel C hebben. Gemeenten houden daar toezicht op.

Het voldoen aan minimaal energielabel C geldt vanaf dit jaar voor kantoren die groter zijn dan honderd vierkante meter. Huurders en eigenaren zijn daar in 2022 over geïnformeerd. Enkele uitzonderingen daargelaten, mogen kantoren voortaan nog maximaal 225 kWh per vierkante meter per jaar uitstoten, aldus Business Insider. Nog maar 55 procent van de Nederlandse kantoren voldoet aan deze vereiste, meldde de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) op 1 januari 2023.

Eén op de tien kantoren heeft energielabel D of slechter en 35 procent heeft nog helemaal geen energielabel. Volgens de nieuwe regels mogen kantoorgebouwen zonder minimaal energielabel C vanaf dit jaar niet meer als kantoor worden gebruikt.

De handhaving ligt bij de gemeenten, die forse straffen kunnen opleggen, zoals boetes of het verbieden van gebruik van kantoren tot aan het energielabel C of beter wordt voldaan. Eerder stelde ABN Amro in een analyse dat veel kantooreigenaren erop gokken dat ze voorlopig geen boete krijgen, vanwege een tekort aan handhavers.

Gemeenten geven nog geen boetes

Uit de rondgang van Business Insider blijkt nog maar weinig grote gemeenten kantooreigenaren hebben aangeschreven dat zij vanaf 1 januari in overtreding zijn. Ook zijn er geen boetes uitgedeeld of een last onder dwangsom opgelegd.

Enkele gemeenten hebben een waarschuwing gegeven en veel gemeenten geven aan dat ze eigenaren van kantoren eerder op de hoogte hebben gebracht van de naderende verplichting van het voldoen aan een energielabel C. Veel gemeenten geven aan rekening te houden met ondernemers die door overmacht nog niet aan de regelgeving kunnen voldoen.

IPLO

Volgens Business Insider is het nog niet opleggen van boetes in lijn met de landelijke handhavingsstrategie van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO). Daar wordt door gemeenten ook naar verwezen. Het IPLO schrijft voor dat gemeenten tussen 1 januari en eind maart 2023 bedrijven in overtreding een waarschuwing moeten sturen.

Kantooreigenaren krijgen daarna nog twaalf weken om een geldig energielabel te bemachtigen, of een planning in te dienen om dat label te behalen. Als dat niet lukt, kan de gemeente een last onder dwangsom opstellen. Uiteindelijk kan tot sluiting worden overgegaan. Kantooreigenaren die wel een goede planning inleveren, krijgen nog maximaal een jaar om energielabel C te behalen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.