Nieuws

BST-podcast: Big four-bestuurders over werkdruk, geheimhouding en duurzaamheid

Bestuursleden van de vier grootste accountantsorganisaties spraken onder leiding van BusySeasonTalks-hosts Arif Dursun (KPMG) en Hakan Koçak (PwC) over actuele thema’s in het accountantsberoep. Het gesprek is in twee delen als BST-podcast te beluisteren.

De assurance leaders Rob Bergmans (Deloitte), Patrick Gabriels (EY), Marc Hogeboom (KPMG) en Wytse van der Molen (PwC) verruilden hun boardrooms voor een podcaststudio, om samen over actuele ontwikkelingen en de relevantie van hun vak te praten.

BST_podcast_900x590.jpg

Daarbij werd onder meer gesproken over werkdruk, mogelijk een motief voor jongeren om niet te kiezen voor het accountantsvak. Volgens presentator Arif Dursun, tevens manager Audit bij KPMG, ging het daarbij ook over hoe de bestuurders zelf omgaan met werkdruk. "En over hoe je elkaar moet helpen bij het halen van harde deadlines in combinatie met bijvoorbeeld een studie of een jong gezin."

Onderzoeksraad

Volgens Rob Bergmans, managing partner Audit & Assurance bij Deloitte, is het aantal gewerkte uren feitelijk behoorlijk afgenomen. "Maar mensen ervaren ook emotionele werkdruk. En vragen zich af of ze wel goed genoeg zijn, zich genoeg ontplooien en of ze het wel leuk hebben op het werk. En dan is er ook nog de druk van het achteraf toetsen van de audits."

In een discussie over de geheimhoudingsplicht van accountants verkennen de bestuurders de mogelijkheid van een nieuw op te zetten onderzoeksraad. "Met je klant moet je alles in vertrouwelijkheid kunnen bespreken. Maar als er sprake is van een debacle bij een organisatie, dan wil de maatschappij weten wat er is gebeurd", aldus Marc Hogeboom, lid van de raad van bestuur van KPMG. "Vanwege die geheimhoudingsplicht is het voor een accountant zo goed als onmogelijk om daarover te praten. Een oplossing zou een onderzoeksraad zijn, zoals die er ook is voor de veiligheid in de luchtvaart. Zo’n raad is ook in onze sector nodig, die kan in zulke gevallen precies nagaan wat er is gebeurd." Ook vanuit de NBA is eerder over de opzet van een dergelijke onderzoeksraad nagedacht. 

Duurzaamheid

Volgens presentator Hakan Koçak, senior manager Risk Assurance bij PwC, neemt het aantal onderwerpen dat accountants moeten controleren steeds verder toe. "Bedrijven en organisaties moeten hun impact op mens, milieu en maatschappij ook steeds meer verantwoorden."

Over de groeiende focus op duurzaamheid en de nieuwe duurzaamheidsrichtlijn CSRD stelt Wytse van der Molen, lid van de raad van bestuur van PwC, dat accountants kunnen zorgen voor meer transparantie bij bedrijven en organisaties, omdat ze kijken naar klimaatrisico's. "Wij kijken nu ook met welke leveranciers een onderneming werkt, naar onderwerpen als kinderarbeid. Om de totale samenhang te overzien werken we met collega's vanuit verschillende disciplines. Waren dat vroeger alleen economen, nu hebben we ook klimaatdeskundigen, biologen en psychologen in een team."

Patrick Gabriëls, lid van de raad van bestuur bij EY: "Met zoveel verschillende achtergronden en competenties ben je het misschien sneller niet met elkaar eens. Maar juist door die diversiteit in achtergronden van je team zal het product wel beter worden."

BST-podcast

Het gesprek tussen de bestuurders is te beluisteren via de podcast van de BusySeasonTalks en bestaat uit twee delen. In het tweede deel praten de bestuurders onder meer over kritische stakeholders, de houdbaarheid van het partnermodel, governance met betrekking tot fusie, splitsing en private equity en de liefde voor het vak. De podcast van de BusySeasonTalks is te beluisteren via Spotify.

De reeks BST-gesprekken op Clubhouse gaat vanaf 21 februari aanstaande weer van start, wekelijks op de dinsdagavond vanaf 20.00 uur. Meer informatie over de BusySeasonTalks is te vinden via LinkedIn.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.