Nieuws

BusySeasonTalks: 'Als je in de schijnwerpers wilt staan, had je artiest moeten worden'

Op 21 februari 2023 startte het nieuwe seizoen van de BusySeasonTalks op Clubhouse. In de eerste editie van 2023 ging het over fraude, de krappe arbeidsmarkt en ChatGPT.

Editie 57, de eerste uitzending van de 'huiskamergesprekken voor accountants' dit jaar, presenteerde na de vertrouwde muzikale opening van Aleks Kayhan (Bitter sweet symphony van The Verve) een nieuwe boekenrubriek, gevuld door Elly Stroo Cloeck. Haar boekenkeus voor de eerste editie: 'Tijd tekort, Tijd genoeg' van Margriet Sitskoorn. "Het gaat er niet om hoeveel tijd je hebt, maar hoe je tijd beleeft", aldus Elly.

Fraude

De gasten in de eerste uitzending, hoogleraar Marcel Pheijffer, NBA Young Profs-voorzitter Omar El Messaoudi en 'vriend van de show' Arnout van Kempen, gingen samen met hosts Arif Dursun en de debuterende Mucahit Cavdar (PwC) in op drie actuele thema's die de afgelopen weken speelden in het beroep. Zoals de rol van de accountant rondom fraude, die recent weer zorgde voor stevige discussie.

Volgens Marcel Pheijffer zijn er "te veel zaken waarbij de accountant aantoonbaar slecht heeft geacteerd". Nog te vaak is de discussie echter vooral gericht op "te veel fijnslijpen" van de regels. De beweging is volgens Marcel wel de goede kant op. "Daarom is het jammer als er artikelen verschijnen waarin wordt gesteld dat de accountant niet verantwoordelijk zou zijn, dat wekt de verkeerde toon."

Arnout van Kempen vindt het wel gezond om in een rechtstaat goed naar de regels te kijken, "maar als je dat doet, zie je dat Marcel voor het overgrote deel gelijk heeft". Heel veel accountants doen gewoon hun werk goed, aldus Arnout, ook rondom fraude. "Maar je moet niet verwachten dat je complimenten krijgt voor het feit dat je je werk gedaan hebt. Als je in de schijnwerpers wilt staan, had je artiest moeten worden."

Arbeidsmarkt

De zorgen over het tekort aan accountants leverden de afgelopen weken onder meer stevige verhalen in het FD op. Volgens Omar El Messaoudi spelen daarbij veel aspecten een rol: de zware en lange opleiding, de combinatie van privé en werk, de beloning en de werkdruk. Nog te veel wordt er binnen het openbaar beroep gewerkt met een piramidemodel, aldus Omar. "Er komt duizend man binnen en bovenaan blijven er twee over."

De instroom bij Universiteit Nyenrode gaat met "golfbewegingen", stelde Marcel, maar de studeerbaarheid van de opleiding is een terugkerend thema. "Ik zie de disbalans tussen werk en privé ook weer terugkeren." In zijn optiek zou het goed zijn als het systeem minder gericht is op het doorstromen naar hogere posities binnen kantoren. "In andere omgevingen is ruimte om langer te blijven werken in een bepaalde functie."

Door de nieuwe rol van accountants rondom duurzaamheidsinformatie (ESG) zal het arbeidsmarktprobleem mogelijk alleen maar groter worden, vreest Marcel. "We hebben een beetje in onze eigen voet geschoten hiermee."

Innovatie

ChatGPT, de jongste ontwikkeling op het gebied van Artificial Intelligence, zoemt sinds enkele maanden ook rond in het accountantsberoep. In de optiek van Arnout moet het beroep blij zijn met zulke innovaties, "zeker in een markt met grote tekorten". Als groot voorstander van "kloten met computers" hoopt hij dat accountants lekker gaan experimenteren wat er wel en niet kan met zulke tools. "Dit gaat een hele mooie tool worden voor accountants, die kan helpen bij het corrigeren van teksten, maar ook helpt het creatief denken op gang te houden."

Omar is naar eigen zeggen "altijd positief over innovatie". Accountants moeten niet in een bubbel leven, meent hij. "Als dit soort tools er zijn en we hebben er niet naar gekeken, wordt je ingehaald door andere partijen."

Marcel gebruikt zelf nog geen ChatGPT en binnen Nyenrode is ook aandacht gevraagd voor mogelijk misbruik ervan door studenten. "Ik zie ook wel gevaren en risico's. Het bezorgt universiteiten veel extra werk om te testen of studenten iets zelf geschreven hebben of door de mand vallen."

De sessie van 21 februari werd dit keer visueel vastgelegd door Nienke van Wegen (Tdot Visuals en senior manager EY), die net als Ferry Timp de discussies in één afbeelding wist te vangen. 

28 februari: accountants in business

Op dinsdagavond 28 februari gaat het bij BST over accountants in business. Te gast zijn Ingrid Hems (bestuurslid NBA en directeur Ergon), Victor van Velthuizen (corporate financial controller Volker Wessels) en Mike-Jarno Vaanholt (manager compliance & control bij Arend & Markslag). Hosts zijn dit keer Aleks Kayhan en Tristan X. Brinkert (student aan Saxion en werkzaam bij EY), die daarmee zijn BST-debuut maakt.

De BusySeasonTalks zijn wekelijks te beluisteren via Clubhouse op dinsdagavond om 20.00 uur en achteraf terug te luisteren via Spotify. Meer informatie is beschikbaar via de LinkedIn-pagina van BST.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.