Nieuws

Chinese staatsbedrijven moeten big four de wacht aanzeggen

Chinese staatsbedrijven moeten bestaande contracten met de vier grote accountantsorganisaties laten aflopen en in plaats daarvan lokale accountants uit China en Hong Kong inschakelen.

Dat meldt persbureau Bloomberg. Chinese autoriteiten hebben er bij staatsbedrijven op aangedrongen geleidelijk af te stappen van de inzet van de vier grootste accountantskantoren Deloitte, EY, PwC en KPMG.

Het verzoek vanuit de Chinese overheid duidt volgens Bloomberg op aanhoudende bezorgdheid over het beschermen van data. Eerder moest China juist Amerikaanse controles toestaan bij honderden Chinese bedrijven die aan de beurs in New York genoteerd zijn.

Onder meer vanuit het Chinese ministerie van Financiën zijn recent richtlijnen gegeven aan staatsbedrijven over de inzet van accountantsorganisaties. De bedrijven zijn daarbij aangespoord om hun contracten met de big four te laten aflopen, zo stellen betrokkenen. Waar offshore-dochterondernemingen nog wel internationale accountantskantoren inzetten, worden de Chinese moederorganisaties aangespoord om lokale Chinese of Hongkongse accountants in te huren.

Kostbare gevolgen

Volgens internationale media kan het weren van de Chinese markt voor de big four grote financiële gevolgen hebben. Samen hebben de vier grote kantoren naar verluidt in 2021 zo’n 2,5 miljard dollar verdiend aan Chinese opdrachtgevers. Circa 140 Chinese bedrijven zouden inmiddels hun big four-kantoor al de wacht hebben aangezegd, aldus Bloomberg.

Tegelijk bestaan er ook in China zorgen over de gedwongen wisseling van accountant. Chinese toezichthouders vrezen voor de kwaliteit van het controlewerk door lokale kantoren en voor de complexiteit van controle-opdrachten bij Chinese beursfondsen. Die zouden wellicht minder makkelijk internationale investeerders kunnen verwerven, als ze geen bekend accountantskantoor inschakelen om hun cijfers te controleren.

Bron: Bloomberg

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.