Nieuws

Toezichthouder VS gaat buitenlandse audits strenger controleren

De Amerikaanse toezichthouder Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB) gaat buitenlandse takken van accountantskantoren strenger controleren na zorgen over onder meer Chinese accountantsdossiers.

Dat meldt de Financial Times, kort nadat bekend werd dat Deloitte China financiële transacties van klanten niet goed heeft gecontroleerd en klanten hun eigen auditwerk liet doen. Een andere Amerikaanse toezichthouder, de Securities and Exchange Commission (SEC), kwam de overtredingen op het spoor, wat tot een schikking van twintig miljoen dollar leidde voor Deloitte.

Uit onderzoek van de PCAOB blijkt dat er een grotere kans is op tekortkomingen bij controles van lokale takken van wereldwijde accountantskantoren, in vergelijking met de Amerikaanse takken. De PCAOB heeft onder meer als taak om audits te controleren die accountants hebben uitgevoerd bij bedrijven die beursgenoteerd zijn in de VS, ongeacht waar het accountantskantoor is gevestigd. Bijna alle landen en accountantskantoren werken daaraan mee.

China

China weigerde tot voor kort medewerking, totdat de VS in 2020 besloot dat Chinese ondernemingen van de beurs zouden verdwijnen als ze geen inzage in het controlewerk zouden geven. Die dreiging leidde afgelopen augustus tot een overeenkomst, waarbij de PCAOB voortaan in Hongkong Chinese accountantsdossiers mag komen inspecteren.

De voorzitter van de PCAOB, Erica Williams, zegt tegen de Financial Times dat de toezichthouder de regels omtrent het inschakelen van lokale takken bij het controlewerk onlangs nog eens heeft benadrukt en verduidelijkt. "De accountantskantoren weten dat we over de hele wereld inspecteren en dat we alle bedrijven, inclusief gelieerde ondernemingen, die onze regels overtreden, ter verantwoording zullen roepen. We hebben onlangs onze regels voor 'andere accountants' verbeterd om dat nog duidelijker te maken. Als u andere auditors inschakelt om u te helpen bij uw audits, moet u ze aan dezelfde kwaliteitsnormen kunnen houden die overal ter wereld vereist zijn", aldus Williams.

Terecht

Hoogleraar accountancy Marcel Pheijffer zegt in het Financieele Dagblad dat het terecht is dat de Chinese accountantsdossiers onder een vergrootglas liggen en verwacht dat er nog meer "lijken uit de kast" zullen vallen. “Gegeven het financieel belang en de noodzakelijke bescherming van investeerders en aandeelhouders, is het begrijpelijk dat de Amerikanen een vinger aan de Chinese pols willen houden. Temeer daar is gebleken dat diverse Chinese ondernemingen bij fraude betrokken zijn geweest en Amerikaanse partijen forse schade hebben geleden.”

Pheijffer legt ook uit dat de verwachting is dat veel Chinese ondernemingen de Amerikaanse beurs toch zullen verlaten. "Zo wil China voorkomen dat de Amerikanen toegang krijgen tot gevoelige informatie. Voor private ondernemingen zal de Amerikaanse kapitaalmarkt vermoedelijk te belangrijk zijn om tot de-listing over te gaan. Maar ook deze ondernemingen kunnen de Amerikaanse beurs gaan verlaten en bijvoorbeeld onderdak vinden bij de beurs in Hong Kong", aldus de hoogleraar.

FD-column: ‘Chinese accountantsdossiers terecht onder vergrootglas’

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.