Nieuws

Onderzoek: vertrouwen van ondernemers neemt toe

Het Nederlandse ondernemersvertrouwen is aan het begin van het eerste kwartaal van dit jaar toegenomen.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) samen met de Kamer van Koophandel, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB-Nederland en VNO-NCW. Volgens het rapport verbeterde de stemming in alle bedrijfssectoren, behalve in de bedrijfstak verhuur en handel van onroerend goed.

De zogeheten Conjunctuurenquête Nederland stelt dat de indicator voor het ondernemersvertrouwen steeg van licht negatief naar positief. In 2022 schommelde de stemmingsindicator en was aan het einde van dat jaar voor het eerst sinds begin 2021 negatief. Nu is er dus een voorzichtig herstel van het ondernemersvertrouwen. Zo zijn verwachtingen over het economisch klimaat in de komende maanden nog wel overwegend negatief, maar minder dan een kwartaal eerder.

Horeca en bouw positief

Volgens het rapport was de toename van het vertrouwen in de horeca het grootst. Daar sloeg het sentiment om van negatief naar positief. In de bouwnijverheid was het vertrouwen van alle bedrijfstakken het hoogst. Dit is vooral te danken aan het positieve oordeel over de orderpositie en de verwachting over het uitbreiden van het personeel.

Begin dit jaar verwachtte per saldo 14 procent van de ondernemers een verslechtering van het economisch klimaat in de komende drie maanden. Dat was nog 24 procent een kwartaal eerder. Sinds vorig jaar overheerst het pessimisme onder ondernemers. In 2022 was elk kwartaal een daling van de economische verwachtingen te zien.

Werkgeversverenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland waarschuwen wel dat de bereidheid om te investeren bij ondernemers afneemt. Nog maar 3 procent van de bedrijven verwacht dit jaar een toename van de investeringen, minder dan de eerder gemeten 8 procent. Vooral de hogere rentes en lagere marges door kostenstijgingen zitten nieuwe investeringen dwars, wat volgens de organisaties slecht uitkomt nu veel geld naar de energietransitie en woningbouw moet.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.