Ook PwC en KPMG willen minder vliegen
Een groep van 24 grote Nederlandse werkgevers wil geen vliegreizen onder de 700 kilometer meer maken. Ook voor afspraken die korter duren dan drie uur willen ze niet meer in het vliegtuig stappen. PwC en KPMG doen mee aan het initiatief.
De 24 bedrijven, aangesloten bij de Coalitie Anders Reizen, hebben een 'Anders Vliegen'-statement ondertekend. Onder de bedrijven die de afspraken hebben gemaakt zijn banken als ABN Amro, Rabobank en Triodos en organisaties als Philips, NS, Arcadis, de ANWB en de Rijksoverheid. Vanuit de accountantssector hebben KPMG en PwC het statement ondertekend. Ook Schiphol is één van de ondertekenaars.
Duurzaam
Volgens de bedrijvencoalitie heeft de coronacrisis laten zien dat internationaal zakendoen vaak mogelijk is zonder te vliegen. Uitgangspunt zou moeten zijn of een reis noodzakelijk is en als er toch wordt gereisd, hoe dat zo duurzaam mogelijk kan. Opgeteld moeten de maatregelen de CO2-uitstoot van zakelijke vluchten in 2025 met een kwart verminderen, ten opzichte van 2019.
Volgens Wineke Haagsma, Chief Sustainability Officer van PwC Nederland, hebben werkgevers een belangrijke rol bij het stimuleren van verduurzaming van de luchtvaart en is daar ook meer aandacht voor. "Je ziet dat organisaties een strenger vliegbeleid hebben aangenomen en bijvoorbeeld duurzamer vliegen, door gebruik te maken van Sustainable Aviation Fuel (SAF)." PwC Nederland vliegt sinds januari 2022 volledig op SAF.
Uitzonderingen
Uitzonderingen op de regel om onder de zevenhonderd kilometer niet in het vliegtuig te stappen blijven mogelijk, als de reistijd per auto of trein langer is dan acht uur, of als met de trein vaker dan twee keer moet worden overgestapt. De bedrijven gaan jaarlijks rapporteren over hun zakelijke vluchten en het terugdringen van de uitstoot die daarmee gepaard gaat.
Bij de Coalitie Anders Reizen zijn in totaal meer dan zeventig werkgevers aangesloten. Natuur & Milieu, dat in het bestuur zit van de coalitie, hoopt dat meer bedrijven zich aan de doelen zullen committeren. "Een daling van zakelijke vliegreizen maakt een positief verschil voor klimaat en luchtkwaliteit", aldus de organisatie.
Strenger
Medio 2022 maakte accountant.nl al een rondgang langs een aantal grote accountantskantoren, om te peilen hoe in de toekomst met vliegreizen wordt omgegaan. Daaruit bleek toen dat die kantoren sinds de pandemie strenger zijn geworden op het gebied van mobiliteit. Businessclass-trips en vliegreizen binnen Europa worden tot een minimum beperkt en veel kantoren streven naar een CO2-neutrale bedrijfsvoering.
Gerelateerd

Minister Kaag ziet sleutelrol voor financiële sector bij maatschappelijke transities
In de beleidsagenda voor de financiële sector geeft minister Kaag van Financiën richting aan haar beleid voor de komende jaren. Verduurzaming van financiële markten...

Rapport: multinationals vliegen te veel, KPMG bij grootste uitstoters
Veruit de meeste multinationals hebben geen serieuze plannen om minder zakelijk te gaan vliegen. Accountantskantoor KPMG staat in de top drie van grootste uitstoters.

Klimaatplannen financiële sector kunnen concreter
De actiebereidheid van de financiële sector rondom klimaatdoelstellingen is groot. Maar een versnelling van de transitie is nodig, de verschillen tussen actieplannen...

Britse pensioenfondsen dreigen met stem tegen bestuurders Shell
Twee grote Britse pensioenfondsen dreigen tegen de benoeming van bestuurders bij olie- en gasconcerns Shell en BP te stemmen als die hun klimaatdoelstellingen niet...

Groep zakelijke klanten ING vraagt bank te stoppen met fossiel
Een groep van organisaties die een zakelijke bankrekening hebben bij ING, roept de bank op te stoppen met het financieren van olie- en gasprojecten. Ze hebben een...