Nieuws

Veel pensioenfondsen presteren 'ondermaats'

Ruim tachtig procent van de Nederlandse pensioenfondsen heeft de afgelopen vijftien jaar "ondermaats gepresteerd". Daardoor kan de hoogte van het pensioen van miljoenen deelnemers in gevaar komen.

Het verschil in het behaalde rendement dat nodig is voor indexaties tussen de best presterende en de slechtst presterende fondsen, is ruim zestig procent. Dat blijkt uit de Pensioenfonds Ranglijst van bureau OverRendement, samengesteld aan de hand van de resultaten over de afgelopen vijftien jaar, zoals gepresenteerd in de jaarverslagen van pensioenfondsen.

De fondsen van medisch specialisten, winkelmedewerkers en bouwvakkers en bedrijven als Chemours, ABN Amro, IBM, Philips en KPN presteerden de afgelopen vijftien jaar bovengemiddeld. Pensioenfondsen van bedrijven als Randstad, Rabobank, Atos Origin en Van Lanschot presteerden juist het slechtst van alle ondernemingspensioenfondsen.

Overrendement

De ranglijst geeft inzicht in de prestaties van alle pensioenfondsen in Nederland, met nadruk op het behaalde 'overrendement'; het verschil tussen behaald rendement op risicovolle beleggingen in aandelen en rendement op veilige beleggingen in Nederlandse staatsobligaties. Op basis van voorlopige cijfers, inclusief het jaar 2022, presteert nog steeds ruim dertig procent ondermaats.

Door de verhouding tussen het rendement en het risico van pensioenfondsen over vijf, tien en vijftien jaar met elkaar te vergelijken, is een objectieve maatstaf ontwikkeld voor de prestaties van de Nederlandse pensioenfondsen, aldus OverRendement.

In het nieuwe pensioenstelsel, waar elke werknemer een soort van eigen pensioenpot opbouwt, wordt de rol van overrendement belangrijk. Als fondsen een negatief overrendement behalen, worden pensioenen in dat stelsel direct gekort, zo benadrukt het adviesbureau.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.