Nieuws

Ahold-baas hoeft nog niet te letten op bonusaanbiedingen

Ahold-ceo Frans Muller verdiende in 2022 ruim 6,5 miljoen euro aan salaris, bonussen, pensioenopbouw en andere vergoedingen. Dat is 128 keer het gemiddelde salaris van Ahold-medewerkers.

Dat meldt de Telegraaf. Topman Muller van het supermarktconcern zag zijn inkomen in 2022 met veertien procent groeien. Het gemiddeld inkomen van Europese en Amerikaanse Ahold-medewerkers groeide procentueel gezien overigens meer, namelijk met achttien procent. "Dat is tot vier procentpunt meer dan Muller, maar de kloof blijft gigantisch", stelt de krant. Het gemiddelde salaris bij Ahold is nu € 51.000 "en dat past 128 keer in het loonzakje van de ceo".

Het gemiddelde Ahold-salaris van 51 mille zou trouwens een stuk lager uitkomen zonder een afkoopregeling van pensioenaanspraken in de VS, waarvoor Ahold in 2020 € 1,4 miljard reserveerde, aldus de Telegraaf. Zonder genoemde regeling is het gemiddelde salaris bij Ahold 44 mille per jaar.

De omzet van Ahold Delhaize over heel 2022 bedroeg 87 miljard euro, ruim 15 procent meer dan het jaar ervoor. Onder de streep hield Ahold Delhaize 2,5 miljard euro over, tegen 2,2 miljard euro in 2021. Een en ander bleek tijdens presentatie van de jaarcijfers op 1 maart jl.

Boodschappen

Topman Muller werd medio februari flink bekritiseerd, toen hij zich uitliet over de kosten van de dagelijkse boodschappen. Volgens de ceo zijn Albert Heijn-klanten voor hun dagelijkse boodschappen "aanzienlijk minder" kwijt dan iedereen denkt, ondanks de 14,5 procent inflatie voor levensmiddelen van het CBS. Dat zou komen doordat consumenten slim zijn en nu extra goed letten op aanbiedingen. Die opmerking werd Muller niet in dank afgenomen.

De kloof tussen het salaris van topmensen en medewerkers van bedrijven is jaarlijks goed voor ophef. Vrijdag 6 januari jl. werd door vakbond FNV uitgeroepen tot Fat Cat Day 2023, de dag waarop de meest invloedrijke ceo’s van Nederland al een gemiddeld minimum jaarloon hebben verdiend.

Ahold-ceo Muller stond na Shell-topman Wael Sawan als nummer twee op die lijst van ceo's. Muller had omstreeks zijn ontbijt op 2 januari al een minimum jaarloon binnen. Dus hoeft de topman nog niet echt te letten op de bonusaanbiedingen van zijn supermarkt…

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.