Nieuws

'Big four krijgen nog wel werk van Chinese bedrijven'

De big four accountantsorganisaties zouden in China ook recent nog aanbestedingen hebben gewonnen bij Chinese staatsbedrijven. Er is geen sprake van structureel afscheid nemen van de diensten van Deloitte, EY, PwC en KPMG uit China, stelt een Chinese krant.

De Chinese krant Global Times citeerde recent een anonieme medewerker van een Chinees staatsbedrijf, die zegt dat er geen instructies zijn afgegeven om de big four de wacht aan te zeggen ten faveure van lokale partijen. Volgens de staatsgecontroleerde krant is dat een bewijs dat de Chinese overheid niet de bedoeling heeft om internationale accountantskantoren uit China te gaan weren.  

De krant wijst er op dat de grote Chinese verzekeraar China Taiping medio februari nog een flinke meerjarige opdracht (circa 24 miljoen dollar) gunde aan het Chinese kantoor van PwC, dat daarvoor onder meer in competitie was met Pan-China Certified Public Accountants. Ook koos de  aandeelhoudersvergadering van de Liaoshen Bank in Shenyang recent voor KPMG als accountant voor controle van de jaarcijfers over 2022.

Twijfel

Volgens de Global Times willen de grote vier kantoren niet reageren op interviewverzoeken vanuit de Chinese krant, maar zou een (opnieuw anonieme) insider "twijfelen over de juistheid" van eerdere berichtgeving door Bloomberg. Dat persbureau meldde onlangs dat Chinese autoriteiten er bij staatsbedrijven op aandringen geleidelijk af te stappen van de inzet van de big four.

De Chinese Global Times benadrukt dat de big four in China eigenlijk al lokale organisaties zijn sinds 2012, als gevolg van een regionaliseringsproces van het Chinese ministerie van Financiën. Daarbij werden Chinees-internationale vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid omgevormd tot  'special general partners'.

In China opereren de big four als Deloitte Hua Yong, Ernst & Young Hua Ming, PwC Zhong Tian en KPMG Huazhen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.