Nieuws

BusySeasonTalks: 'Greenwashing is fraude ten koste van een volgende generatie'

BST-sessie 61 op dinsdag 21 maart was bedoeld als 'wake-up call' voor accountants rondom duurzaamheidsinformatie. Hosts Charlie Groen en Tülay Dilsiz-Gedik spraken met Pepijn Duijvestein (New Economy), Maarten Rijssenbeek (Deloitte) en Fou-Khan Tsang (Alfa) over true price en milieucriminaliteit. "Je moet het lef hebben om een klant ook de deur te wijzen."

Set Fire to the Rain: de muzikale aftrap door Aleks Kayhan van deze sessie over duurzaamheid had symbolische waarde met zijn keuze voor een lied van Adele. Daags vooraf verscheen het jongste IPCC-rapport over de grote gevolgen van de klimaatverandering. Maar ondanks die snel op ons af komende catastrofe, blijft werkelijke aanpassing van ons gedrag uit.

Geen vin verroerd

In haar filosofisch betoog verwees Charlie Groen naar de vorig jaar overleden socioloog en filosoof Bruno Latour, die in zijn latere werk veel stilstond bij klimaatverandering. "De mensheid, die zich normaal instelt op elk mogelijk risico, heeft geen vin verroerd."

Ook Maarten Rijssenbeek, als strafrechtjurist werkzaam in de forensische praktijk van Deloitte, verbaasde zich erover dat we niet naar alle alarmerende signalen over het klimaat luisteren. We gaan nu echt in volle omvang zien wat de impact van ons handelen is. Het is vijf voor twaalf, aldus Maarten. "Milieucriminaliteit is moord op termijn."

Volgens Pepijn Duijvestein is het al ver voorbij twaalf uur, eerder half drie. Hoe we omgaan met allerlei natuurlijke materialen zorgt voor klimaatschade, meende hij. We moeten zaken omdraaien, materialen anders inzetten. "Goud gebruiken als sierraad is bijna crimineel, dat is veel beter toe te passen."

Greenwashing

Een heldere juridische definitie van greenwashing mist nog, iets wat Maarten irriteert. Greenwashing lijkt een containerbegrip te worden, maar ernstige vormen van milieucriminaliteit moet je zo niet willen noemen. "Strafbaar gedrag moet je zo benoemen en de term greenwashing bewaren voor wat niet strafbaar is, maar waar bedrijven zich groener voordoen dan ze daadwerkelijk zijn."

Ook Fouk Tsang vond het een "veel te lieve term", want "greenwashing is fraude ten koste van een toekomstige generatie", stelde hij. Alfa heeft nog altijd veel klanten in de agrarische sector, die veel vragen hebben over verduurzaming. Sommige ondernemers zitten “in de gevarenzone”, zag hij. Soms zijn er “rare bewegingen in de mestadministratie”, waar je als accountant op beducht moet zijn. Van de duurzame pretenties van veel bedrijven komt soms maar weinig terecht. En af en toe voelt een opdrachtgever voor de accountant gewoon niet goed. "Je moet het lef hebben om een klant soms ook de deur te wijzen", aldus Fouk.

True price

True price, een eerlijke prijs voor producten, is ook een lastig thema. Voor veel materialen en grondstoffen zijn echte-prijs-berekeningen voorhanden, maar wetenschappers zijn het samen niet altijd eens. Ook is true pricing electoraal niet altijd goed te verkopen en worstelen overheden ermee. Soms grijpt de rechter in om de overheid te corrigeren, zoals in de Urgenda-zaak. "Van de trias politica is de rechtspraak straks misschien wel onze hoop in bange dagen", stelde Maarten.

De rol van de accountant is om transparant te toetsen aan de norm en daar consequenties aan te verbinden. Moedig handelen, zoals EY eerder deed bij Shell, is nodig om zaken in beweging te krijgen, meende hij. "Ik heb iets minder vertrouwen in de wortel dan in de stok."

28 maart: organisatie van de toekomst

Hoe betere samenwerking leidt tot meer werkplezier, kwaliteit en ontwikkeling, is het onderwerp van editie 62 van de BusySeasonTalks. De organisatie van de toekomst staat centraal, dus gaat het over het aantrekken en vasthouden van talent. Werkplezier, de kwaliteit van het werk en het zijn van een lerende organisatie komen daarbij aan de orde.

Hosts Mitchell de Caluwe en Wendy Groot spreken met Karien Dommerholt (trainer en coach voor verbindend leiderschap), Lidwien Snijders (senior manager audit bij Deloitte) en Mark Langedijk (directeur Langedijk & Partners Accountants en Belastingadviseurs) over het beste halen uit mensen.

De BusySeasonTalks zijn wekelijks live te beluisteren via Clubhouse op dinsdagavond om 20.00 uur en achteraf terug te luisteren via Spotify. Meer informatie is beschikbaar via de LinkedIn-pagina van BST.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.