Nieuws

BusySeasonTalks: 'Steen in de vijver, omdat het tekort heel groot is'

De toekomst van de accountantsopleiding stond op 7 maart centraal in de 59ste BST-sessie. Hosts Lotte van Mierlo en Hakan Koçak spraken daarover met Muddasser Hameed (manager KPMG en lid curatorium accountantsopleiding VU), Nafiye Aydogdu (junior manager en lid Young Board bij BDO) en Coen Bongers (hoofd accountancyopleiding bij Windesheim en toekomstig secretaris van de CEA).

Aleks Kayhan koos in zijn muzikale aftrap voor My Generation van The Who. "Een generatie die meer kan dan alleen een rekenmachine vasthouden en zindelijk zijn", verklaarde hij. Een verwijzing naar de eerdere uitspraak van Coen Bongers, die veel aandacht kreeg in de berichtgeving over de krappe arbeidsmarkt voor accountants.

"Je gooit een steen in de vijver, om aan te geven dat het tekort heel groot is", aldus Coen. Naast het FD stortten ook andere media zich vervolgens op het onderwerp. "We doen nooit wat met accountants, want dan dalen de kijkcijfers", stelde RTL Nieuws tegenover Bongers. "Maar met zo'n quote moesten we wel wat doen." Wat Coen betreft is daarmee het doel van de uitspraak bereikt: veel aandacht voor het nijpende tekort aan accountants.

Rapport

Nafiye Aydogdu werd naar eigen zeggen "positief verrast" door het rapport Stip aan de horizon, de aanleiding voor de media-aandacht. De voorgestelde opzet van de praktijkopleiding maakt het "meer overzichtelijk en studeerbaar", meent zij. In de huidige opzet is nog sprake van veel dubbeling, daarom was ook vanuit young boards al gevraagd om te kijken naar de inrichting van de opleiding.  

Ook Coen is blij met het rapport, want hij ziet studenten nu afhaken door de werkdruk. De afgelopen jaren is er alleen maar meer bijgekomen in de opleiding. En als wordt gevraagd wat er af kan, "dan blijft het stil", meent hij. "We rusten mensen heel goed uit, maar vragen wel te veel." Hij onderstreepte het belang van goede coaching van jonge accountants en pleitte voor meer diversiteit in de opleiding.

Social skills

Muddasser Hameed benadrukte dat de accountant anno nu ook social skills nodig heeft, want goede communicatie met de klant en binnen het team is heel belangrijk. "Maar dat is lastig om in de opleiding een plek te geven en leer je veel in de praktijk." Hij is blij dat de NBA en de CEA met het rapport de zware belasting van de opleiding onderkennen. Een oplossing zou volgens hem ook kunnen zitten in een meer thematische inrichting.

Host Hakan Koçak wil vooral studenten zien die professioneel-kritisch zijn, IFRS kunnen ze daarna in de praktijk nog leren. Het is nu echt een financieel beroep, maar er zijn meer mensen die vertrouwen willen leveren aan de maatschappij. "Het woord accountant heeft een wat stoffig imago; we hebben een prachtig beroep, maar misschien moet je het iets anders framen."

14 maart: accountant in het mkb

De zestigste editie van de BusySeasonTalks, op dinsdag 14 maart, staat in het teken van het mkb en de relatie tussen klant en accountant. Ook worden actuele ontwikkelingen in het mkb besproken. Te gast zijn dit keer Niels Van Nieuw Amerongen (hoogleraar Nyenrode en directeur-eigenaar V&A audit consultancy & training), Jan-Pieter Bood (voorzitter bestuur Ruitenburg adviseurs & accountants) en Rob Batenburg (partner Van Velzen accountants & adviseurs). Hosts zijn Arif Dursun en Leo Veldhuizen.

De BusySeasonTalks zijn wekelijks te beluisteren via Clubhouse op dinsdagavond om 20.00 uur en achteraf terug te luisteren via Spotify. Meer informatie is beschikbaar via de LinkedIn-pagina van BST.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.