Nieuws

BusySeasonTalks: 'We leiden halffabrikaten op'

Op 28 februari ging het bij de BusySeasonTalks over accountants in business. "Ik ben nu meer bezig met het verhaal achter de cijfers."

Te gast in editie 58 waren Ingrid Hems (bestuurslid NBA en directeur Ergon), Victor van Velthuizen (corporate financial controller Volker Wessels) en Mike-Jarno Vaanholt (manager compliance & control bij Arend & Markslag). Tristan X. Brinkert (student aan Saxion en werkzaam bij EY) maakte zijn BST-debuut als host, naast de vertrouwde Aleks Kayhan, die aftrapte met Yellow Submarine, de klassieker van The Beatles, want we zitten immers in hetzelfde schuitje.

'Huisfilosofe' Charlie Groen reageerde door te stellen dat er inmiddels wel minder accountancystudenten dan nodig in die yellow submarine wonen. Het beroep "bloedt zowaar leeg", maar waarom eigenlijk? Zij verwees onder meer naar Søren Kierkegaards "The instant of decision is madness". Een moment van kiezen, bijvoorbeeld voor een studie of loopbaan, gaat altijd gepaard met een moment van onzekerheid en niet weten. "En dat kan gekmakend zijn, tot we er overheen springen." Wat drijft de mens en wat doet-ie wat hij doet? Motivatie is veelal intrinsiek, aldus Charlie, die sprak over aspecten als autonomie, meesterschap en zingeving en verwees naar een recent boek van de Belgische psychiater Dirk De Wachter, die stelt dat "de zin van het bestaan zit in de zorg voor andermans geluk".

Pijn in het hart

Ingrid Hems is binnen Ergon de laatste paar jaar intensief bezig met een intern verbeterprogramma, dat gaat over mensen, processen en systemen. De laatste weken betekent dat ook "vooral bezig zijn met zaken die niet lopen". De krappe arbeidsmarkt is ook binnen Ergon een zorgpunt. Ingrid wordt als accountant in business ook geraakt door negatieve publiciteit over de openbare praktijk, want ze weet als accountant ook welke dilemma's er spelen. "In elk beroep worden fouten gemaakt, maar in de accountancy komen ze in het FD." Ze leest negatieve berichten dan ook met enige "pijn in het hart".

Mike-Jarno Vaanholt noemt dat herkenbaar. Hij wist al snel dat hij accountant wilde worden en is trots op de behaalde titel. Wat je dan soms over het beroep leest in de kranten is "pijnlijk", maar het raakte hem in zijn eerdere jaren bij EY meer dan nu in het bedrijfsleven. "Ik ben op dit moment toch ergens anders toe op aarde."

Het inmiddels veelgenoemde citaat van Coen Bongers (Windesheim) in het FD over "zindelijk zijn en een rekenmachine kunnen vasthouden" noemt Mike een "treffende quote"; hij snapt goed wat Coen bedoelt. "Het prikkelt en zet mensen aan tot nadenken." Het accountantsberoep betekent ook een leven lang leren. "Oneerbiedig gezegd: ook op een hogeschool leveren we 'halffabrikaat' af, je bent nooit klaar, nooit uitgeleerd."

Soft skills

Alle drie de sprekers onderstrepen het belang van soft skills en 'organisatie sensitiviteit': Wat is de rol van alles en iedereen? Soft skills worden in het beroep al snel van belang, want je komt al heel gauw in aanraking met ondernemingen, werkt in teams en "na twee weken tijd mag je al gesprekken voeren met de cfo".

Victor van Velthuizen ziet in de NBA de rol van verbinder tussen de verschillende beroepsgenoten in de keten. Ook hij werkte eerder in de openbare praktijk, waar je in een hele korte tijd een "hele steile leercurve" doormaakt. De dingen die je daarbij leert zitten vooral "op de as van de soft skills", maar ook in analytische vaardigheden. Die zijn nu heel relevant in zijn werk bij Volker Wessels. "Gelijk hebben en gelijk krijgen zijn twee verschillende dingen, daar komen soft skills bij kijken."

Zijn werkinvulling is minder hectisch en stabieler dan in het openbare beroep. Destijds in de openbare praktijk was hij vooral druk met het getrouwe beeld van de jaarrekening. "Nu ben ik vooral met het verhaal achter de cijfers bezig; wat voor kant bewegen we op en wat moeten we daar mee?"

Ook een storing bij Clubhouse kan vaste BST-luisteraars niet van hun stuk brengen, bleek op tweederde van de uitzending. Na een technische onderbreking zaten ze er allemaal nog. Gelukkig is de uitzending gewoon terug te luisteren op Spotify, een mogelijkheid waarvan steeds meer gebruik wordt gemaakt. De aantallen 'terugluisteraars' zijn inmiddels al vele malen hoger dan de live meeluisterende 'dinsdagavond-diehards', aldus het BST-team.

7 maart: opleiding

Op dinsdag 7 maart staat de toekomst van de accountantsopleiding centraal in de 59ste Clubhouse-sessie. Hosts Lotte van Mierlo en Hakan Koçak spreken daarover met gasten Muddasser Hameed (manager KPMG en lid curatorium accountantsopleiding VU), Nafiye Aydogdu (junior manager en lid Young Board bij BDO) en de hier al genoemde Coen Bongers (hoofd accountancyopleiding bij Windesheim en toekomstig secretaris van de CEA).

De BusySeasonTalks zijn wekelijks te beluisteren via Clubhouse op dinsdagavond om 20.00 uur en achteraf terug te luisteren via Spotify. Meer informatie is beschikbaar via de LinkedIn-pagina van BST.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.