Nieuws

Energieagentschap: nieuw record wereldwijde CO2-uitstoot

De wereldwijde CO2-uitstoot steeg in 2022 minder dan aanvankelijk gedacht. Tegelijk vestigde de totale uitstoot vorig jaar een triest nieuw record van 36,8 miljard ton, zo bericht het Internationaal Energieagentschap (IEA).

Volgens het IEA heeft de groei van schonere energie de sterke toename van olie- en kolengebruik enigszins kunnen compenseren. Daardoor steeg de totale uitstoot van CO2 met 0,9 procent, minder dan werd gevreesd. In 2021 steeg de CO2-uitstoot nog met zes procent. Tegelijk is de groeiende uitstoot van de broeikasgassen onhoudbaar, aldus het IEA.

De stijging van de uitstoot was aanzienlijk minder dan de wereldwijde economische groei van 3,2 procent, wat duidt op de terugkeer naar een meerjarige trend die in 2021 werd doorbroken door het snelle, emissie-intensieve economisch herstel van de coronacrisis, stelt het agentschap.

Hittegolven

Extreme weersomstandigheden, met droogtes en hittegolven, plus een ongewoon groot aantal kerncentrales die offline waren, droegen vorig jaar bij aan de stijging van de uitstoot. Maar een extra uitstoot van 550 miljoen ton werd voorkomen, door meer gebruik te maken van schone energie. Anders zou de groei van de CO2-uitstoot bijna drie keer zo hoog zijn geweest.

"We zien echter nog steeds dat de uitstoot van fossiele brandstoffen toeneemt, wat de inspanningen om de wereldwijde klimaatdoelstellingen te halen belemmert", zegt IEA-directeur Fatih Birol. "Internationale en nationale fossiele-brandstofbedrijven behalen recordinkomsten en moeten hun deel van de verantwoordelijkheid nemen, in overeenstemming met hun publieke toezeggingen om klimaatdoelstellingen te halen."

Olie en steenkool

De CO2-uitstoot van steenkool nam met 1,6 procent toe. Die toename compenseerde de daling van de uitstoot van aardgas met eveneens 1,6 procent, het resultaat van minder aanbod na de Russische invasie van Oekraïne en inspanningen van Europese bedrijven en burgers om hun gasverbruik te verminderen.

De CO2-emissies van olie namen met 2,5 procent meer toe dan die van steenkool, maar liggen nog onder het niveau van voor de coronapandemie. Ongeveer de helft van de stijging van de olie-uitstoot op jaarbasis was afkomstig van de luchtvaart, omdat het vliegverkeer zich herstelde van de pandemie.

China, Europa en VS

De uitstoot van China bleef in 2022 grotendeels gelijk, want strenge coronamaatregelen en afnemende bouwactiviteit leidden daar tot een zwakkere economische groei en minder industriële en transportemissies.

De uitstoot van de Europese Unie daalde met 2,5 procent dankzij een recordinzet van hernieuwbare energiebronnen. Ook een zacht begin van de Europese winter en energiebesparingsmaatregelen als reactie op de Russische invasie van Oekraïne droegen bij.

In de Verenigde Staten stegen emissies met 0,8 procent, onder meer omdat bedrijven hun energieverbruik verhoogden om extreme temperaturen het hoofd te bieden.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.