Nieuws

Kwartiermakers zetten een komma, geen punt

De beide Kwartiermakers toekomst accountancysector, Marlies de Vries en Chris Fonteijn, benoemen een cultuurverandering in de accountancy nog steeds als belangrijke voorwaarde om de sector echt te veranderen.

In een toelichting op hun vijfde voortgangsrapportage stelt Fonteijn tegenover het FD dat cultuur "heel amorf en tegelijkertijd heel bepalend" is om de goede kant op te gaan. Hij ziet wel verbetering ten opzichte van de start van de kwartiermakers drie jaar geleden. "Ik trof toen een beetje angstige sector, die veel wees naar de boze politiek, de boze toezichthouder en de boze media. Ook wezen accountants veel naar andere spelers in wat zij de keten noemden, dus de ondernemingen zelf en de gebruikers van jaarrekeningen, beleggers. Nu is er wel al wat meer zelfbewustzijn."

Ook constateren de beide kwartiermakers dat er minder "ruis" op de lijn is, in de relatie tussen beroep, politiek en toezichthouder AFM. "Dat is nu wel weg, het is een volwassen gesprek geworden."

Ook de positieve reactie van de grote kantoren over de grotere rol van de accountant bij de aandeelhoudersvergadering zegt iets over de rol van het beroep naar het maatschappelijk verkeer, meent De Vries. "Dat alleen al is winst", stelt zij tegenover het FD.

Opleiding

Voor de komende maanden staat ook de opleiding tot accountant nog op de agenda van de kwartiermakers, zo schrijft het FD, ook verwijzend naar recente berichtgeving over het grote tekort aan accountants.

"Wij constateerden al eerder dat de beroepsopleiding anders moet, die zit nu bommetjevol en maakt het vak onaantrekkelijk", aldus De Vries. Een groep deskundigen moet nog voor de slotrapportage dit najaar over de opleiding een advies uitbrengen, zo bericht het FD.

Op de vraag van de krant wat hun opdracht uiteindelijk moet opleveren, parafraseert Fonteijn premier Rutte: "We zetten eind dit jaar een komma, zeker geen punt." Volgens De Vries is de opdracht van de kwartiermakers geslaagd "als de sector tegen die tijd zichzelf een spiegel kan voorhouden, op eigen benen door kan gaan met verbetering".

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.