Nieuws

'Mkb-accountant kan regeldruk niet meer aan'

ONL-voorzitter Hans Biesheuvel vindt dat de mkb-accountant meer moet worden betrokken bij het opstellen van regelgeving. De ondernemer in het mkb heeft de accountant meer nodig dan ooit, maar door de regeldruk dreigt die te duur te worden.

Biesheuvel zegt op BNR Nieuwsradio dat de regels voor het accountantsberoep telkens verder worden aangescherpt, waardoor het beroep niet alleen minder aantrekkelijk wordt, maar accountants ook te veel met dossiers bezig zijn. Bij de regelgeving maken de grote kantoren de dienst uit, meent Biesheuvel; de mkb-accountant wordt vergeten en moet beter betrokken worden bij het opstellen van de regels.

"Mkb-accountants kunnen het werk nauwelijks meer aan, de kosten voor de klant gaan omhoog en de kwaliteit neemt niet echt toe. Ze zijn vooral met dossiers bezig en met het voldoen aan al die regels, in plaats van te kijken naar wat er echt gebeurt binnen ondernemingen", aldus de voorman van de ondernemersorganisatie.

Belangrijke adviseur

De mkb-accountant is zeker nu, gelet op thema's als verduurzaming, een belangrijke adviseur voor de ondernemer, benadrukt Biesheuvel. "Bedrijfsmodellen staan onder druk, dan wil je als ondernemer een accountant naast je hebben die met je meedenkt en vooruit kan denken. Als daar geen geld meer voor is, sta je er als ondernemer alleen voor."

De ONL-voorzitter pleit dan ook voor minder regelgeving, om te zorgen dat de accountant voor de mkb-ondernemer betaalbaar blijft en een adviesrol kan blijven vervullen. Hij hoopt dat zijn oproep gehoord wordt in de Tweede Kamer.

Tweede Kamer

De Commissie Financiƫn van de Kamer spreekt op 30 maart met minister Kaag over de vijfde voortgangsrapportage van de Kwartiermakers toekomst accountancysector. Kaag heeft die rapportage eind februari aan de Tweede Kamer gezonden.

Ook vragen van de Kamer naar aanleiding van een eerdere tussenrapportage van de kwartiermakers en de uitkomsten van onderzoek naar het audit only-model staan op de agenda. Het overleg tussen de Tweede Kamer en de minister begint om 10.00 uur.

Terugluisteren van het gesprek met ONL-voorzitter Hans Biesheuvel kan via de website van BNR Nieuwsradio (BNR Ochtendspits, vanaf 7.22 uur)

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.