Nieuws

NBA geeft uitleg over UBO-register

De NBA geeft antwoord op enkele vragen over het UBO-register, dat sinds enkele maanden niet meer toegankelijk is.

Als gevolg van een uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie is het Nederlandse UBO-register ook voor accountants sinds november 2022 niet meer te raadplegen in het kader van cliëntenonderzoek uit hoofde van de Wwft.

De NBA geeft op de website nba.nl antwoord op enkele vragen over die (tijdelijke) situatie. Ook nu het UBO-register niet toegankelijk is, geldt de plicht UBO’s te identificeren en te verifiëren voordat accountants daarmee een zakelijke relatie aangaan, aldus de beroepsorganisatie. Alleen de toegang tot inzage in het UBO-register is opgeschort, maar UBO’s registreren blijft verplicht en is ook gewoon mogelijk .

UBO-register

Het UBO-register (Ultimate Beneficial Owner) is in veel landen, waaronder Nederland, verplicht gesteld om witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan. Sinds eind september 2020 zijn vennootschappen en andere juridische entiteiten verplicht om eigenaren in het UBO-register in te schrijven.

Doel van het register is om transparantie te creëren over wie de uiteindelijk belanghebbenden zijn van een bedrijf of entiteit, zodat bijvoorbeeld banken en andere financiële instellingen beter kunnen controleren of sprake is van witwassen of terrorismefinanciering.

Instellingen zoals de Belastingdienst en toezichthouders hebben nog wel toegang tot het UBO-register.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.