Nieuws

Paul Koster: 'Weren big four door China ook klap voor investeerders'

Het weren van de big four in China zorgt voor grote onzekerheid onder investeerders, doordat het moeilijker wordt om betrouwbare financiële informatie te verkrijgen.

Dat zegt Paul Koster tegen het FD. Recent werd bekend dat Chinese staatsbedrijven te horen zouden hebben gekregen dat zij niet langer gebruik mogen maken van de accountants van de big four. In plaats daarvan moeten zij gebruikmaken van lokale accountants.

Chinese staatsmedia ontkennen de plannen, maar volgens berichten zou het Chinese ministerie van Financiën nieuwe financiële richtlijnen hebben uitgevaardigd. China zou bezorgd zijn dat er via audits gevoelige data terechtkomt in het Westen.

Politiek spel

Volgens Paul Koster, oud-accountant, voormalig directeur VEB en eerder toezichthouder in Nederland en Dubai, is de stap van Peking een zet in een langer lopende discussie en betreft het een politiek spel tussen het Westen en Oosten. Hij noemt het niet alleen een "klap voor de big four", maar ook voor investeerders. "Er zitten nu al grote verschillen tussen internationale boekhoudstandaarden. Hoe weet je dat je straks de informatie krijgt die je nodig hebt, en dat die informatie klopt?" aldus Koster.

Volgens Koster moeten de verschillen niet worden onderschat en is het nog maar de vraag hoe Chinese accountants aankijken tegen internationale accountantsregels. De internationale IFRS-standaarden worden in China maar beperkt toegepast.

In oktober vorig jaar wees hoogleraar Marcel Pheijffer in zijn column in het FD al op spanning tussen China en de VS rondom accountantscontroles.  

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.