Nieuws

PwC: Rolverdeling mannen en vrouwen houdt arbeidsmarkt krap

De problemen op de Nederlandse arbeidsmarkt blijven bestaan, omdat Nederlandse vrouwen veel meer in deeltijd werken dan vrouwen in andere landen. Dat blijkt uit onderzoek van PwC naar de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt in meer dan dertig landen.

Volgens PwC-partner en bijzonder hoogleraar arbeidsmarkt Bastiaan Starink verdwijnt de traditionele rolverdeling van mannen en vrouwen maar heel langzaam uit de Nederlandse werkcultuur. Door de hoge kosten voor kinderopvang en de belastingdruk voor middeninkomens loont volledig werken amper.

Starink analyseerde voor de Women in Work Index de onderzoeksresultaten over Nederland. "Er is in de afgelopen tien jaar weinig veranderd. Veel moeders zorgen daarom nog steeds vaker voor de kinderen, terwijl hun partner meer uren werkt. Zij raken daardoor achter in hun carrière en halen dat ook niet snel meer in", meent hij.

Oplossingen nodig

Culturele aspecten en de houding van mannen spelen ook een grote rol in het hoge aandeel parttime werkende vrouwen, stelt de hoogleraar. Volgens hem zijn oplossingen vanuit de overheid nodig. "Het is goed dat dit kabinet kinderopvang betaalbaarder wil maken. Dat helpt om meer te kunnen werken als ouder. Tegelijkertijd moeten we inzetten op meer werken zodra het gezinsleven dit weer toelaat en later met pensioen gaan." Dat kan volgens Starink ook zorgen voor minder krapte op de arbeidsmarkt en daarbij minder personeelstekorten.

In de andere onderzochte landen hebben veel meer vrouwen een voltijdbaan, volgens het wereldwijde onderzoek van PwC. De meest recente cijfers komen uit 2021. Van de Nederlandse vrouwen werkte 45 procent in dat jaar voltijds. In bijvoorbeeld België was dat 72 procent. Vrouwen in Slowakije werkten met meer dan 95 procent het vaakst fulltime.

Vaker fulltime

Nederlandse vrouwen hadden wel vaker een fulltimebaan dan in eerdere jaren; in 2015 hadden nog geen vier op de tien vrouwen voltijds werk. Wel werken er in Nederland meer vrouwen vergeleken met veel andere landen.

Het aantal Nederlandse vrouwen met een deeltijd- of voltijdbaan was 80 procent in 2021. Alleen in IJsland (82 procent) en in Zweden (81 procent) hadden vrouwen dat jaar iets vaker een baan.

Meer in besturen

In de index van PwC over de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt staat Nederland ongeveer halverwege, op plek 15. Daarmee is Nederland in 2021 een plek omhooggegaan vergeleken met een jaar eerder.

In Nederland zaten in 2021 meer vrouwen in het bestuur dan in veel andere landen. Bijna 35 procent van alle bestuursleden was toen vrouw. Tien jaar geleden was dit ruim de helft minder, 14 procent. Nederland laat daarmee landen als Duitsland, Spanje, Canada en de Verenigde Staten achter zich.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.