Nieuws

AFM vraagt aandacht voor transactiemonitoring

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) vraagt beheerders van beleggingsinstellingen om meer aandacht te besteden aan transactiemonitoring. Dat helpt bij het beter herkennen van ongebruikelijke transacties.

De AFM stelt dat naar aanleiding van een analyse over de naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering (Wwft) en de Sanctiewet (Sw). Beheerders moeten zorgen dat de door hen beheerde beleggingsinstellingen deze wetten naleven. Volgens de toezichthouder hebben beleggingsinstellingen de naleving over het algemeen steeds beter in de vingers.

Op basis van Wwft- en Sw-vragenlijsten ziet de AFM dat de naleving van de Wwft en Sw door beheerders de afgelopen jaren is verbeterd op belangrijke onderdelen, waaronder risicobeoordeling en beleid, het melden van ongebruikelijke transacties en het volgen van opleidingen door medewerkers.

Transactiemonitoring

De toezichthouder ziet een toename van het aantal meldingen van ongebruikelijke transacties door beheerders bij de Financial Intelligence Unit (FIU). Toch genereert slechts elf procent van de beheerders met hun transactiemonitoring ongebruikelijke transacties.

Hulpmiddelen zoals het opstellen van een verwacht transactieprofiel van een klant, of kijken naar referentiegroepen, zouden volgens de AFM vaker kunnen worden gebruikte om ongebruikelijke transacties beter te detecteren.

Sanctielijsten en opleidingen

Om aan de verplichtingen van de sanctiewet te voldoen, moet een beheerder relaties screenen op de Nationale sanctielijst terrorisme, de EU-sanctielijst en de VN-sanctielijst. Het gebruik van de EU- en VN-sanctielijsten is gestegen, maar de AFM ziet een kleine daling bij het gebruik van de nationale sanctielijst terrorisme. Gezien de aandacht voor sancties tegen Rusland ligt het in de verwachting dat het gebruik van de lijsten in 2022 is toegenomen, aldus de toezichthouder.

Het overgrote deel van de beheerders biedt Wwft- en Sw-opleidingen aan de medewerkers aan. Er is verbetering nodig bij het volgen van opleidingen door dagelijks beleidsbepalers, benadrukt de AFM.

Vragenlijst

De AFM stuurt periodiek een vragenlijst naar beheerders, om inzicht te krijgen in hoeverre zij de Wwft en Sw naleven. In 2022 is de uitvraag over 2021 door 703 beheerders ingevuld.

Omdat in het algemeen goede stappen vooruit zijn gemaakt, zet de AFM de vragenlijst voortaan iedere twee jaar uit, in plaats van jaarlijks.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.