Nieuws

Borgstelling MKB-kredieten met vier jaar verlengd

Het kabinet verlengt de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB) met vier jaar. Minister Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) heeft dat na een evaluatie van de regeling besloten.

De regeling is bedoeld voor ondernemers die geld willen lenen, maar te weinig onderpand hebben. Bij de Borgstelling MKB-kredieten staat het ministerie van Economische Zaken garant voor een deel van de lening, waardoor in de kern gezonde ondernemers makkelijker geld kunnen lenen. Jaarlijks maken zo'n drieduizend ondernemers gebruik van de regeling.

Positief effect

De BMKB is één van de oudste regelingen van Nederland en bestaat al meer dan honderd jaar. Ondernemers kunnen voor deze regeling terecht bij kredietverstrekkers, zoals banken en alternatieve financiers.

Uit een recente evaluatie blijkt dat de BMKB erg belangrijk is voor ondernemers met een financieringsbehoefte. Het heeft namelijk een positief effect op de omzetgroei, de winstgevendheid en in latere jaren op de financiële gezondheid van bedrijven.

Sinds november 2022 is er ook een 'groen luik' van de regeling. Deze BMKB-Groen is bedoeld om ondernemers te helpen hun onderneming te verduurzamen. De lening kan gebruikt worden om bijvoorbeeld een elektrische oven aan te schaffen of het bedrijfspand te verduurzamen. Het is een gunstige variant op de reguliere BMKB-regeling. Ook deze regeling wordt met vier jaar verlengd tot 1 juli 2027.

Betere aansluiting

Naast de verlenging van de regelingen, is een aantal van de aanbevelingen die ook in de evaluatie stonden al opgevolgd. Zo is de regeling aangepast om beter aan te sluiten op de digitale processen van financiers. Daarnaast is de regeling toegankelijker gemaakt voor kleine kredieten door beter aan te sluiten op digitale processen en door het kleine krediet te verhogen naar 250.000 euro.

Het kabinet stelt ook een onafhankelijk expert aan om advies uit te brengen over de aanbeveling om de provisie die ondernemers betalen bij het afsluiten van de BMKB te verlagen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.