Nieuws

BusySeasonTalks: 'De dag voor het slotexamen in een ijsbad'

Tijdens editie 64 van de BusySeasonTalks ging het op 11 april over het mondeling slotexamen voor studenten accountancy. Het werd een uitzending vol praktische tips, bijna verplichte kost voor wie op moet voor het mondeling.

Nadat Aleks Kayhan de luisteraars muzikaal had opgewarmd met Staying Alive van The Bee Gees, spraken hij en Arif Dursun met Heidi Versteeg (junior manager Deloitte, net het mondeling examen met succes afgelegd), Demi Bertens (KPMG, net afgestudeerd), Pieter Mansvelder (eigenaar Kriton, docent VU) en Jacqueline Springvloet Dubbeld (zelfstandig adviseur, examinator en examentrainer). De uitzending stond geheel in het teken van een effectieve voorbereiding op het mondeling examen accountancy en hoe daarbij valkuilen te vermijden.

Jacqueline Springvloet Dubbeld schetste de setting van het mondeling: één kandidaat en twee examinatoren in een goed gesprek over het vak, zonder hiërarchie. Dat vraagt van een kandidaat naast een vaktechnische achtergrond ook goede communicatieve vaardigheden; een rol als serieuze gesprekspartner met een eigen mening, die niet per se gelijk hoeft te zijn aan die van de examinatoren. "Juist daarover moet je een discussie kunnen voeren."

Neem in je eigen introductie ook wat persoonlijke elementen mee, adviseerde Jacqueline, want die kunnen gespreksstof bieden en de sfeer wat meer ontspannen maken. Belangrijk is vooral de meegebrachte casus scherp op het netvlies te hebben. Getoetst wordt er aan de hand van standaarden en regelgeving, dus waken voor specifieke 'kantoorterminologie' is van belang. "De verklaring is het product waar je straks je handtekening onder mag zeggen, we verwachten dat je daar parate kennis van hebt."

Hele HRA doornemen?

Pieter Mansvelder krijgt van kandidaten soms bij de voorbereiding op het slotexamen de vraag hoe ze de hele HRA tot zich moeten nemen. Bij de voorbereiding gaat het vooral om de samenhang zien van het kader van wet- en regelgeving. "Je moet begrijpen wat er nu gebeurt in het beroep en wat de verwachtingen van de maatschappij zijn." Dat is volgens hem iets anders dan "je suf studeren op de HRA".

De parate kennis van kandidaten lijkt soms beperkt, maar de ontwikkelingen staan niet stil. "Een verschil met fiscalisten, die wekelijks enkele uren besteden aan jurisprudentie en wat er in het vak gebeurt. Accountants lijken soms niet door te hebben wat er allemaal gebeurt."

Begin op tijd met het doornemen van de vaktechniek en standaarden, de basis moet goed zijn, aldus Demi Bertens. Daarna kun je kijken naar actualiteiten, luisteren naar de BusySeasonTalks, de nieuwsbrief van Accountant.nl doornemen. "Belangrijk is ook over onderwerpen praten, leer je hoe je je mening erover kunt uiten." Sparren met anderen is daarom prettig, liefst op diverse niveaus binnen de eigen organisatie. Zo werd zij naar eigen zeggen "van verlegen meisje een startbekwame accountant".

IJsbad

Heidi Versteeg begon acht weken voor het mondeling examen met het doornemen van praktijkverslagen en de daarbij spelende wet- en regelgeving. Daarna volgde zij een NBA-training voor het slotexamen, waarbij kandidaten ook veel ervaringen delen. De NV COS doornemen is iets anders dan die helemaal moeten leren, benadrukte zij. Ze nam YouTube-filmpjes erover door en sprak erover. Daarnaast luisterde ze podcasts zoals BST en Vitamine A. "Ik merkte dat ik meer visie ontwikkelde over het beroep."

De dag voor het slotexamen nam Heidi een ijsbad en ging ze lekker naar buiten om te wandelen, tegen de stress. Ook belangrijk: Op D-Day zelf geen andere dingen plannen die je nog moet doen. "En kies tijdens het gesprek niet de moeilijkste weg, maar de route die voor jou voor de hand ligt."

De BST-uitzending leverde al meteen veel reacties op in de chat van Clubhouse. "Dit is een mooie samenvatting van wat belangrijk is als voorbereiding op het slotexamen", zo werd gesteld. Advies aan examenkandidaten die op gaan voor het mondeling was dan ook: Luister de uitzending terug op Spotify! En bekijk de visuele vastlegging door 'tekenend accountant' Ferry Timp. 

18 april: internal audit

Tijdens editie 65 van BST op dinsdagavond 18 april gaat het over het beroep van intern accountant. Hosts Leo Veldhuizen en Tristan Brinkert spreken daarover met Esther Bosch (Schiphol), Johan Scheffe (NBA) en Sanne Theunissen (Nutreco).

De BusySeasonTalks zijn wekelijks live te beluisteren via Clubhouse op dinsdagavond om 20.00 uur en achteraf terug te luisteren via Spotify. Meer informatie is beschikbaar via de LinkedIn-pagina van BST.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.