Nieuws

BusySeasonTalks helpt bij voorbereiding mondeling slotexamen

Tijdens editie 64 van de BusySeasonTalks gaat het op 11 april over de voorbereiding op het mondelinge slotexamen voor studenten accountancy.

Sprekers Heidi Versteeg (Deloitte), Demi Bertens (KPMG), Pieter Mansvelder (Kriton) en Jacqueline Springvloet Dubbeld (zelfstandig adviseur en examinator) vertellen meer over wat examinatoren zoeken in een kandidaat. Ook geven ze specifieke tips voor examenkandidaten en hoe die valkuilen kunnen vermijden.

Hosts van deze editie van de 'huiskamergesprekken voor accountants' zijn dit keer Arif Dursun en Aleks Kayhan.

Editie 63 over actualiteiten

Op 4 april namen hosts Lotte van Mierlo en Leo Veldhuizen samen met Accountant.nl-hoofdredacteur Marc Schweppe actualiteiten uit de sector door met gasten Leen Paape (emeritus hoogleraar Nyenrode), Albert-Jan Knol (senior manager Audit & Assurance/ESG bij BDO) en Vanessa van Triet (senior manager Audit bij Mazars).

Na de muzikale opening van Aleks Kayhan, die dit keer koos voor Aerosmith, ging het daarbij eerst over beloningen aan de top, waarover recent in de Telegraaf werd bericht. Volgens Leen Paape heeft de toegenomen transparantie rondom topbeloningen binnen organisaties juist een tegengesteld effect, omdat topbestuurders hun beloning nu onderling gaan vergelijken. "Dit zet het hek open naar verhoging van beloningen, het is een race to the top in plaats van to the bottom." Tegelijk moet Leen "de eerste accountant nog zien die op de AvA van Wolters Kluwer iets zegt over de beloning van Nancy McKinstry".

Duurzaamheid

De AFM presenteerde recent een rapport over duurzaamheidsinformatie, waarmee beursfondsen haast moeten gaan maken. "Als je nu nog niet begonnen bent, ben je sowieso te laat", aldus Albert-Jan Knol. De nieuwe verslaggevingsstandaarden van EFRAG vragen nog wel om een stapje, meende hij. Ook de "dubbele materialiteit" die van belang is bij duurzaamheidsinformatie vormt een "enorme uitdaging", zelfs voor grote ondernemingen als Philips en Ahold.  

Paape was duidelijk: Bedrijven gaan de deadline niet halen, want de duurzaamheidsrichtlijn CSRD vraagt veel en er zijn "nog vele jaren nodig om dat uit te laten kristalliseren". Ook voor accountants wordt het een "enorme puist werk". Ga niet alles proberen te doen, adviseerde hij, maar begin met de belangrijkste punten voor het bedrijf en de stakeholders; de 'materialiteitsmatrix'. "Wil je alles in één keer, dan verzuip je; stel prioriteiten."

Volgens Vanessa van Triet, die veel heeft te maken met grote maatschappelijke instellingen, willen zulke organisaties graag in hun bestuursverslag vertellen over hun inspanningen ten aanzien van duurzaamheid. Als accountant is je rol daarbij dan vooral gericht op informeren, de relevantie benadrukken en bewustzijn verhogen, zo stelde zij.  

Banken zonder accountant

In de sessie ging het ook over voorpaginanieuws van het FD: Banken die weinig keus hebben bij het selecteren van een nieuwe accountant. Specialisme is nodig, maar ervaring kun je niet opbouwen als je de kans niet krijgt, zo was het gevoel. Dus moeten banken ook naar partijen als BDO en Mazars kijken, zeker omdat er in consultancypraktijken daar ook relevante kennis aanwezig is. De joint audit, eerder na onderzoek door de kwartiermakers minder passend bevonden, zou in de financiële sector wellicht kunnen bijdragen aan het opdoen van ervaring. Volgens Paape zou het goed zijn als er meer te kiezen was. "Het opbouwen van teams duurt een tijdje, maar je moet een keer de kans krijgen anders wordt het nooit wat." Ook de raad van commissarissen kiest graag voor een big four-partij, want "dan val je je geen buil". Het zou goed zijn om dat een keer te doorbreken. "Misschien moeten de nummers vijf, zes, zeven en acht een keer fuseren."

BST

Naast een onthulling van Leen Paape over zijn nieuwe rol in de expertgroep die gaat adviseren over herijking van het beroepsprofiel, gaf ook de organisatie van de BusySeasonTalks aan dat gezocht wordt naar uitbreiding van de groep van hosts. BST groeit nog steeds en met name de luistercijfers op Spotify zijn indrukwekkend.  

De BusySeasonTalks zijn wekelijks live te beluisteren via Clubhouse op dinsdagavond om 20.00 uur en achteraf terug te luisteren via Spotify. Meer informatie is beschikbaar via de LinkedIn-pagina van BST.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.