Nieuws

BusySeasonTalks: 'Nieuwe generatie heeft minder met de koffieautomaat'

Hoe betere samenwerking leidt tot meer werkplezier, kwaliteit en ontwikkeling, stond centraal bij editie 62 van de BusySeasonTalks. Hosts Mitchell de Caluwe en Wendy Groot spraken op 28 maart met trainer-coach Karien Dommerholt, Lidwien Snijders (Deloitte) en Mark Langedijk (Langedijk & Partners Accountants en Belastingadviseurs) over het beste halen uit mensen.

Aleks Kayhan koos bij de aftrap voor Nirvana's Smells like teen spirit, want het is balanceren voor werkgevers anno nu richting jonge medewerkers: "Here we are now, entertain us." In haar boekenrubriek sprak Elly Stroo Cloeck over Ruis van psycholoog Daniel Kahneman. Waarom leggen rechters soms heel verschillende straffen op voor dezelfde vergrijpen? Wat is de invloed van externe omstandigheden? Meer gebruik van algoritmen helpt, aldus Elly, die pleitte voor een 'ruis-audit': medewerkers zelfstandig een case laten beoordelen en daarna de uitkomsten analyseren.

Alles open

Mark Langedijk geeft leiding aan zijn eigen kantoor, dat anders werkt dan gebruikelijk in de sector. Iedereen doet mee in de besluitvorming en kan voor een stukje mede-eigenaar worden. "Het kan alleen gedijen bij transparantie, alles is open", aldus Mark. "Mensen voelen zich gehoord als een besluit wordt genomen, krijgen alle overwegingen mee." De gevolgen van het gedeeld eigenaarschap gelden ook voor hemzelf. "Soms moet je je neerleggen bij keuzes waar je zelf een ander idee over hebt."

Lidwien Snijders, senior manager audit bij Deloitte, onderstreepte het belang van een veilige omgeving, waarin mensen verschillende visies durven te uiten. "Je moet juist de samenwerking zoeken in het verschil tussen mensen." Gevaar schuilt er in de waan van de dag en het allemaal aan eigen lijstjes werken, daarom moet je als team bekijken hoe je je doel kunt behalen. "Soms vergeet je met elkaar de afstemming te zoeken."

Je hoeft niet gelijk te zijn, als je maar gelijkwaardig bent, stelde Karien Dommerholt, trainer en coach voor verbindend leiderschap. "Als je je veilig voelt, durf je je uit te spreken." Organisaties kun je op allerlei manieren inrichten, maar de mensen maken het verschil. En werkplezier heeft alles met de waardering van die mensen te maken.

Klantenstop

Dat werkplezier begint met het beperken van werkdruk. Daarom is er al anderhalf jaar een klantenstop bij het kantoor van Langedijk en zijn er afspraken over niet overwerken en de balans tussen werk en privé. De vraag "wel of geen mail op de telefoon" is voorgelegd aan de medewerkers, die een voorkeur hadden voor geen mail. "Technologie heeft een prijs, daar moeten we ons bewust van zijn", aldus Mark. "We proberen het busy season iets minder busy te maken."

Het team van Lidwien koppelt mensen aan elkaar in een "buddysysteem", wat helpt om te zien hoe het met teamleden gaat en of deadlines wellicht moeten verschuiven. Ook gezamenlijke check-ins helpen, net als elkaar regelmatig fysiek ontmoeten, niet alleen online. Dat jonge medewerkers sinds corona niet meer naar kantoor willen komen, herkent zij niet. "Wel dat er meer flexibiliteit is, maar het team komt juist zoveel mogelijk samen." Tussendoor thuiswerken is tegelijk goed voor de werk-privébalans. Bereikbaarheid en flexibiliteit zijn "soms wel een uitdaging", aldus Lidwien.

Belangrijk is dat er niet alleen naar taken wordt gekeken, maar ook naar mensen, benadrukte Karien. Aan het begin van de week een gezamenlijk check-in doen, live of online, helpt om te komen van "eiland naar wij-land". Tegelijk kost het iedereen tijd, dus moet je ook afstemmen of er behoefte aan is. "Niet opleggen, maar verbinding zoeken met elkaar." Online vraagt soms nog aandacht, zij merkt dat met name jonge mensen het vervelend vinden om dan hun camera aan te zetten. "De nieuwe generatie heeft minder met de koffieautomaat voor de onderlinge contacten."

Bij het kantoor van Mark kiest de meerderheid voor op kantoor werken, maar wel flexibel. Het kantoor ziet er niet uit als een traditioneel accountantskantoor. "We hebben geen gouden kranen, maar de werkplek moet wel goed zijn."

4 april: actualiteiten

Het accountantsberoep stond weer op de voorpagina van het FD op de eerste werkdag van april. En dat was niet de eerste keer dit jaar. Alle reden voor een actualiteitensessie. In editie 63 nemen hosts Lotte van Mierlo en Leo Veldhuizen samen met Accountant.nl-hoofdredacteur Marc Schweppe de actualiteiten door met gasten Leen Paape (emeritus hoogleraar Nyenrode), Albert-Jan Knol (senior manager Audit & Assurance/ESG bij BDO) en Vanessa van Triet (senior manager Audit bij Mazars). Aanvang op Clubhouse zoals gebruikelijk om 20.00 uur.

De BusySeasonTalks zijn wekelijks live te beluisteren via Clubhouse op dinsdagavond en achteraf terug te luisteren via Spotify. Meer informatie is beschikbaar via de LinkedIn-pagina van BST.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.