Nieuws

Compliance officers organiseren eerste 'kennistafel' accountancy

Op 30 maart organiseerde de Vereniging van Compliance Officers (VCO) een eerste 'Kennistafel Accountancysector', waarbij de relatie met de AFM centraal stond.

De VCO was voor de kennistafel te gast bij RSM in Utrecht, waar Sietze de Leeuw en Lars Zwagerman van de Autoriteit Financiƫle Markten met zo'n 25 compliance officers in gesprek gingen.

Aan de orde kwam onder meer het recente rapport 'Aan de slag!' van de AFM, dat nader ingaat op de cliƫnt- en opdrachtaanvaarding en -continuering van accountantsorganisaties. Ook de relatie van compliance officers met de AFM in bredere zin werd besproken.

De aanwezige compliance officers hadden diverse achtergronden; zowel de big four als kleine kantoren waren vertegenwoordigd en alles daar tussenin. Naast veel accountants waren er onder de compliance officers ook juristen, fiscalisten, een filosoof en een theoloog.

Ambitie VCO

Voor de toekomst wil de VCO werken aan zaken als een opleiding tot compliance officer, een heldere body of knowledge, certificering en een ethische code. "Alles wat past bij een volwassen complianceberoep", aldus zelfstandig compliance-officer Arnout van Kempen.

Binnen de vereniging wordt veel gebruikgemaakt van elkaars expertise in de compliance-domeinen, stelt hij. "Via de nieuwe kennistafel is er nu ook specifieke aandacht voor wat 'ons' in de accountancy anders maakt."

Van Kempen roept compliance officers in de accountancy op om lid worden van de VCO. "Vele handen maken licht werk en er ligt een forse hoeveelheid werk", benadrukt hij. "Bedenk dat over honderd jaar de VCO en het complianceberoep mogelijk net zo vanzelfsprekend zijn als de accountant en de NBA vandaag."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.