Twaalf grote Nederlandse bedrijven verscherpen eigen klimaatdoelen
Twaalf grote Nederlandse ondernemingen gaan hun uitstoot verlagen om te voldoen aan de klimaatdoelen van Parijs. De bedrijven hebben zich aangesloten bij het Science Based Targets-initiatief (SBTi).
Het gaat onder meer om kruiden- en sauzenproducent Verstegen, Intergamma (eigenaar van bouwmarkten Gamma en Karwei), thuiszorgorganisatie Tzorg en bouwbedrijf Dura Vermeer. Over zeven jaar willen de bedrijven hun uitstoot halveren en in 2050 willen ze klimaatneutraal zijn. Dat sluit aan bij de doelen die EU-landen met elkaar hebben afgesproken.
Het SBTi beoordeelt doelstellingen voor CO2-vermindering van bedrijven en controleert of die voldoen aan de klimaatwetenschap. Om in 2050 klimaatneutraal te zijn zullen de meeste bedrijven volgens SBTi negentig procent minder CO2 en andere broeikasgassen moeten uitstoten. Daarvoor stellen ze korte- en langetermijndoelen vast. Technische experts van SBTi controleren die doelen.
IPCC-rapport
Het internationale panel van klimaatwetenschappers IPCC waarschuwde recent dat de kans groot is dat de aarde in de nabije toekomst met meer dan anderhalve graad Celsius opwarmt, ook als de uitstoot van broeikasgassen drastisch vermindert komende jaren.
Vicevoorzitter Paul Polman van United Nations Global Compact, een van de organisaties achter SBTi en onderdeel van de Verenigde Naties (VN), noemt het "enorm hoopvol" dat de twaalf Nederlandse bedrijven zich gaan houden aan de klimaatdoelen. "Het meest recente IPCC-rapport is de krachtigste waarschuwing tot nu toe dat alleen onmiddellijke, grootschalige actie een volledige ineenstorting van het klimaat kan voorkomen", stelt Polman, eerder topman van Unilever.
Werkgeversorganisatie VNO-NCW vindt het "heel goed" dat de bedrijven zich gaan houden aan de klimaatdoelen van Parijs. "Het gebruik van SBTi vergroot het vertrouwen van het publiek", aldus directeur Focco Vijselaar.
Bron: ANP
Gerelateerd

PwC: Uitstoot moet veel sneller omlaag om klimaatdoelen te halen
De uitstoot van CO2 moet in de komende jaren zeven keer zo snel dalen als nu, om de klimaatdoelen zoals vastgelegd in het akkoord van Parijs te kunnen halen.

RVO: Subsidie verduurzaming maatschappelijk vastgoed in een dag op
Maandag 18 september ging de subsidieregeling voor de verduurzaming van maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) open. Binnen een dag was bijna het dubbele aangevraagd...

ESG aggregeren in een maatstaf is als het recht praten van een banaan
De werkelijkheid rondom duurzaamheidsinformatie is te complex om in een ongenuanceerde ESG-maatstaf te vangen, meent Jan Bouwens.

Verduurzaming bij veel mkb-bedrijven niet op agenda
Hoewel verduurzaming kan leiden tot kostenbesparing bij bijvoorbeeld energie, slaagt een flink deel van de mkb-ondernemingen er niet in om te verduurzamen.

Minder energiezuinige kantoren dalen fors in waarde
Sinds dit jaar moeten kantoren verplicht een energielabel C of beter hebben. Kantoren die minder energiezuinig zijn, dalen inmiddels flink in prijs.