Nieuws

Twaalf grote Nederlandse bedrijven verscherpen eigen klimaatdoelen

Twaalf grote Nederlandse ondernemingen gaan hun uitstoot verlagen om te voldoen aan de klimaatdoelen van Parijs. De bedrijven hebben zich aangesloten bij het Science Based Targets-initiatief (SBTi).

Het gaat onder meer om kruiden- en sauzenproducent Verstegen, Intergamma (eigenaar van bouwmarkten Gamma en Karwei), thuiszorgorganisatie Tzorg en bouwbedrijf Dura Vermeer. Over zeven jaar willen de bedrijven hun uitstoot halveren en in 2050 willen ze klimaatneutraal zijn. Dat sluit aan bij de doelen die EU-landen met elkaar hebben afgesproken.

Het SBTi beoordeelt doelstellingen voor CO2-vermindering van bedrijven en controleert of die voldoen aan de klimaatwetenschap. Om in 2050 klimaatneutraal te zijn zullen de meeste bedrijven volgens SBTi negentig procent minder CO2 en andere broeikasgassen moeten uitstoten. Daarvoor stellen ze korte- en langetermijndoelen vast. Technische experts van SBTi controleren die doelen.

IPCC-rapport

Het internationale panel van klimaatwetenschappers IPCC waarschuwde recent dat de kans groot is dat de aarde in de nabije toekomst met meer dan anderhalve graad Celsius opwarmt, ook als de uitstoot van broeikasgassen drastisch vermindert komende jaren.

Vicevoorzitter Paul Polman van United Nations Global Compact, een van de organisaties achter SBTi en onderdeel van de Verenigde Naties (VN), noemt het "enorm hoopvol" dat de twaalf Nederlandse bedrijven zich gaan houden aan de klimaatdoelen. "Het meest recente IPCC-rapport is de krachtigste waarschuwing tot nu toe dat alleen onmiddellijke, grootschalige actie een volledige ineenstorting van het klimaat kan voorkomen", stelt Polman, eerder topman van Unilever.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW vindt het "heel goed" dat de bedrijven zich gaan houden aan de klimaatdoelen van Parijs. "Het gebruik van SBTi vergroot het vertrouwen van het publiek", aldus directeur Focco Vijselaar.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.