Nieuws

Tweede Kamer stemt in met motie VOR

De Tweede Kamer heeft ingestemd met een motie van D66, om de verklaring omtrent risicobeheersing (VOR) snel toe te laten voegen aan de huidige Corporate Governance Code.

Kort na het recente debat van de vaste commissie voor Financiën van de Tweede Kamer met minister Kaag van Financiën, over de accountantssector, besloot D66 een gewijzigde motie in te dienen waarin wordt aangedrongen op invoering van de VOR.

De motie van de Kamerleden De Jong en Van Weyenberg stelt dat uit onderzoek en aanbevelingen van verschillende partijen blijkt dat een verplichte VOR wenselijk is. Ook wordt aangegeven dat minister Kaag pleit voor opname van de VOR in de Corporate Governance Code.

Daarom willen de Kamerleden dat de VOR als verplichting voor grote ondernemingen wordt toegevoegd aan die huidige Code en gaat gelden vanaf 1 januari 2024. Mocht dat niet haalbaar blijken, dan moet de VOR worden verankerd in wetgeving. 

Traject versneld

De Tweede Kamer kon zich hierin vinden en heeft voor de motie van D66 gestemd. Naar verwachting zal de minister gehoor geven aan de motie. In een brief aan de Tweede Kamer gaf zij eerder aan: “Indien uitbreiding van de verklaring in de Code niet wordt opgepakt door de nieuwe Commissie, die per 1 januari 2023 start, zal ik in gesprek gaan met de minister voor Rechtsbescherming om te bezien hoe wettelijke verankering mogelijk is”.

Door de motie lijkt dit traject verder versneld. Het is nu aan de schragende partijen van de Nederlandse Corporate Governance Code om snelheid te maken met het toevoegen van de VOR aan de Code. Anders vraagt de Kamer regie aan de minister, om de VOR wettelijk te verankeren.

Eerder gaf de NBA aan voorstander te zijn van een VOR, om daarmee de ketenverantwoordelijkheden te versterken.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.