Nieuws

AEX-bedrijven kiezen vaker voor jongere commissarissen

AEX-bedrijven stellen steeds vaker jonge(re) commissarissen aan. De gemiddelde leeftijd van nieuw aangestelde commissarissen bij AEX-bedrijven was vorig jaar 57,5, een daling van ruim anderhalf jaar ten opzichte van 2021 (59,3). Desondanks ligt hun gemiddelde leeftijd (57,5) nog altijd fors hoger dan het Europese gemiddelde (56,2).

Dat blijkt uit de Board Monitor Europe, een analyse van in totaal 853 nieuwe benoemingen van commissarissen in vijftien Europese landen door executive search-bureau Heidrick & Struggles.

Het aandeel vrouwelijke aanstellingen bij AEX-bedrijven daalde licht, van 55 procent in 2021 naar 52 procent vorig jaar. Elders in Europa nam dit percentage juist toe; van 44 procent in 2021 naar 49 procent in 2022. "Nederland was jarenlang koploper op het gebied van diversiteit en inclusie", aldus Imke Lampe, partner in charge van Heidrick & Struggles Nederland. "Het lijkt erop dat we die status langzaamaan verliezen. Sterker nog, we zijn al ingehaald door een aantal andere Europese landen. In Frankrijk en Italië bestaat de boardroom bijvoorbeeld al voor meer dan veertig procent uit vrouwen. Hier bedraagt dit slechts 36 procent."

Boardroomervaring

Omdat AEX-bedrijven in 2022 vaker voor jongere commissarissen kozen, steeg ook het aantal nieuwbenoemde bestuurders zonder boardroomervaring. Was in 2021 nog maar 10 procent van alle nieuwe aanstellingen een zogenoemde first-timer, in 2022 viel de keuze in bijna een kwart van de gevallen op een kandidaat zonder bestuurservaring bij een beursgenoteerd bedrijf. Over alle Europese landen genomen, bedraagt het aandeel first-timers 39 procent. Als een direct gevolg stelden AEX-bedrijven vaker een kandidaat aan die het commissariaat combineert met een actieve carrière: van 39 procent in 2020 naar 74 procent in 2022.

Lampe: "Ondanks dat er het afgelopen jaar meer kandidaten zijn aangesteld zonder ervaring in de bestuurskamer, gaat de voorkeur van AEX-bedrijven nog steeds uit naar een ervaren, voormalig ceo. Tegelijkertijd worden commissarissen die er een actieve carrière op nahouden dagelijks geconfronteerd met de belangrijke vraagstukken van deze tijd, zoals cybersecurity, digitalisering, diversiteit en duurzaamheid. Het is voor hen daarom gemakkelijker om hierover met directieleden in gesprek te gaan en van waardevol advies te voorzien dan bijvoorbeeld hun gepensioneerde collega-commissarissen."

Duurzaamheid

Volgens een recent onderzoek van Heidrick & Struggles, BCG en INSEAD vindt wereldwijd slechts 29 procent van alle bestuurders dat hun raad van commissarissen over voldoende kennis beschikt om het management uit te dagen en te controleren op het gebied van duurzaamheid. Bijna een kwart van alle in 2022 door AEX-bedrijven aangestelde commissarissen heeft aantoonbaar ervaring met duurzaamheid. Een forse toename in vergelijking met 2021, toen deze kennis slechts aanwezig was bij 10 procent van alle nieuwe benoemingen.

Vanaf 2024 moeten beursgenoteerde bedrijven verplicht rapporteren over duurzaamheid. Naast het aantrekken van bestuurders met duurzaamheidservaring, is het volgens Lampe daarom belangrijk dat de huidige commissarissen zich blijven ontwikkelen op het gebied van duurzaamheid.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.