Nieuws

AI voedt optimisme over verbetering productiviteit van bedrijven

De recente ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) voeden het optimisme over hoe bedrijven de komende jaren productiever kunnen werken.

Zo zorgt de stormloop van AI-ontwikkelingen, in de nasleep van de introductie van ChatGPT, voor enthousiasme bij analisten en strategen over de winsten die bedrijven kunnen halen uit nieuwe omzetkansen en productiviteitsverbeteringen door AI-toepassingen.

Beleggingsstrategen van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs schatten dat de bedrijven uit de S&P 500-index hun winstmarges met ongeveer vier procentpunten kunnen vergroten door de productiviteitsverbeteringen die het gebruik van AI kunnen opleveren. De ontwikkelingen rond AI geven dan ook een grote impuls aan de Amerikaanse aandelenmarkt.

Geroezemoes

De S&P 500-index is dit jaar met negen procent gestegen, vooral dankzij een handvol bedrijven die vooroplopen op het gebied van AI. Zo zijn Microsoft, Google-moederbedrijf Alphabet, Nvidia, Apple en Facebook-eigenaar Meta Platforms verantwoordelijk voor het volledige jaarrendement van de S&P 500.

Jessica Rabe, mede-oprichter van DataTrek Research, merkt daarbij op dat ongeveer een kwart tot de helft van die koerswinst te danken is aan "het geroezemoes rond kunstmatige intelligentie".

Het optimisme over AI biedt tegenwicht aan de vrees voor een recessie in de VS en recente zorgen over de onenigheid tussen Democraten en Republikeinen over de verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.