Nieuws

Banken moeten hogere buffers aanhouden

De Nederlandsche Bank (DNB) wil hogere buffers voor Nederlandse banken, zodat ze weerbaarder worden en makkelijker schokken kunnen opvangen. Ook pleit de centrale bank voor betere internationale regelgeving. In aanloop naar overleg met de Tweede Kamer laten ook het CPB en de AFM van zich horen.

De problemen bij regionale banken in de Verenigde Staten en bij het Zwitserse Credit Suisse onderstrepen het belang van goed risicobeheer en toezicht, stelt DNB-president Klaas Knot bij de publicatie van het nieuwe Overzicht Financiële Stabiliteit van DNB. Knot vindt dat internationaal moet worden uitgezocht of bepaalde regels niet strenger moeten zijn.

In het rapport stelt DNB dat banken in Nederland nu goed bestand lijken tegen schokken. Uit een stresstest is naar voren gekomen dat de grootste Nederlandse banken ook in een scenario met ferme economische tegenwind en een grote financiële schok niet in heel grote problemen komen. Verzekeraars en pensioenfondsen staan er volgens DNB eveneens goed voor.

Meer geld achter de hand

Niettemin vragen de historisch snelle omslag in financieringscondities en de aanhoudend hoge inflatie om "alertheid", merkt de centrale bank op. Vandaar dat de zogeheten contra-cyclische kapitaalbuffer per eind mei volgend jaar naar twee procent gaat. Eerder bouwde DNB die eis voor banken al op tot één procent. Het betekent dat banken meer geld achter de hand moeten houden.

DNB verlaagt tegelijkertijd de aanvullende buffereis voor de allergrootste banken wel iets. Dat heeft onder meer te maken met de omvang van de bankensector in verhouding tot de economie en met nieuwe Europese regelgeving. DNB verwacht dat als bijvoorbeeld ING of ABN Amro in de problemen komen, dit tegenwoordig minder grote impact heeft voor het financiële systeem als geheel dan een aantal jaren geleden.

CPB en AFM

Ook het Centraal Planbureau (CPB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) presenteren updates over hoe zij aankijken tegen het financiële systeem. Op 7 juni voeren DNB, CPB en AFM hierover een rondetafelgesprek met de Tweede Kamer.

AFM-bestuursvoorzitter Laura van Geest wijst op het belang voor partijen in de financiële sector om de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI) ook in hun risicomodellen op te nemen. "Een programmeerfoutje in een handelsalgoritme kan tot veel onrust op de markten leiden en daarmee potentieel tot een systeemrisico", benadrukt Van Geest. Dat is iets waar de AFM op toeziet. De aandachtspunten van de AFM zijn bij elkaar gebracht in een notitie die ter voorbereiding naar de Kamer is gestuurd.

Het CPB presenteert de eigen jaarlijkse Risicorapportage Financiële Markten. "Het gevaar van een bankencrisis in Nederland lijkt beperkt en ook de financiële risico’s vanuit de woningmarkt zijn beheersbaar", meent het planbureau. Maar de onzekere macro-economische omstandigheden kunnen wel hun weerslag hebben op de financiële sector.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.