Nieuws

Bedrijven en organisaties vragen om stop op fossiele subsidies

Een coalitie van 97 financiële en kennisinstellingen, bedrijven, maatschappelijke en klimaatorganisaties roept in een brandbrief het kabinet op om te stoppen met fossiele subsidies.

De brief is gepubliceerd in NRC en ondertekend door onder meer OxfamNovib, vredesorganisatie PAX, vakbond FNV, Milieudefensie, Triodos Bank en de pensioenfondsen ABP en PME. "Miljarden vloeien vanuit de samenleving weg naar vervuilende bedrijven", staat in de brief. "Terwijl de samenleving versnelt blijft u, geacht kabinet, met één voet krachtig op de rem trappen."

Volgens de ondertekenaars praat het kabinet al twintig jaar over het afschaffen van subsidies en belastingvoordelen voor bedrijven die zich bezighouden met fossiele brandstoffen, maar wordt het onderwerp telkens van "tafel geveegd". "Verder uitstel is nu echt niet meer uit te leggen", schrijven ze. "Het is oneerlijk en strijdig met het principe 'de vervuiler betaalt'."

De opstellers noemen de afschaffing van fossiele subsidies "laaghangend fruit". Door het bespaarde geld te herinvesteren kan de uitstoot van broeikasgassen in Nederland met 7,5 procent omlaag worden gebracht, schrijven ze. “Tijd om de daad bij het woord te voegen. Stop fossiele subsidies.”

De brief is ook gepubliceerd op de website brandbriefaanhetkabinet.nl en kan daar ondertekend worden.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.