Boekenonderzoek fiscus leverde vorig jaar ruim 800 miljoen euro extra op
De Belastingdienst heeft dankzij bijna negenduizend boekenonderzoeken bij bedrijven en instellingen in 2022 bijna 840 miljoen euro extra aan belastinggeld binnengekregen.
Dat meldt het FD, op basis van een rapportage van de Belastingdienst over fraudebestrijding en boekenonderzoek in 2022. Dat rapport is een bijlage bij de Jaarrapportage van de Belastingdienst, die door staatssecretaris Van Rij van Financiƫn is aangeboden aan de Tweede Kamer.
Omdat het aantal boekenonderzoeken sinds 2016 sterk was gedaald, vroeg de Kamer in april vorig jaar om een rapportage hierover. In totaal hield de Belastingdienst vorig jaar 8.707 boekenonderzoeken bij bedrijven, goed voor 940.000 arbeidsuren. Omgerekend is dat bijna achthonderd volledige arbeidsplaatsen.
Vooral mkb
In 2021 werden door de fiscus 7.051 boekenonderzoeken verricht. Dat aantal is vorig jaar dus gegroeid, maar het ligt nog altijd bijna een derde lager dan het aantal controles naar de juistheid van aangiftes van bedrijven en instellingen in 2016. Veruit het grootste deel van de onderzoeken (8.089) vond plaats bij mkb-bedrijven. De fiscus kijkt bij de boekenonderzoeken onder meer naar aangiftes loonheffing, omzetbelasting en winst- of vennootschapsbelasting.
De Belastingdienst geeft in de rapportage aan dat het toezicht achteraf vorig jaar nog wel onder druk stond, onder meer door capaciteitsproblemen. Ook was het aantal bedrijfsbezoeken door de coronapandemie in de eerste maanden van vorig jaar nog beperkt, zij het veel minder dan in 2021.
De fiscus legde vorig jaar 3.865 bestuurlijke boetes op, wegens opzet of grove schuld bij het doen van onjuiste aangiftes. De FIOD werd 372 keer ingeschakeld. In 72 gevallen ging het Openbaar Ministerie uiteindelijk over tot strafrechtelijke vervolging.
In control statement
De Jaarrapportage van de Belastingdienst bevat ook de bevindingen van de Audit Dienst Rijk (ADR) en een rapportage over internationale fiscale rulings. Daarnaast is over 2022 voor het eerst een in control statement (ICS) afgegeven door de Belastingdienst, over de kwaliteit van de beheersing van financiƫle processen en controles.
"De afgelopen jaren zijn veel stappen gezet om de interne beheersing binnen de Belastingdienst te verbeteren", aldus staatssecretaris Van Rij. "Het eerste ICS van de Belastingdienst is daarvan een tastbaar resultaat."
Gerelateerd

Driekwart ondernemers berekent hogere kosten niet door
Driekwart van de bedrijven kan hogere kosten niet (geheel) doorberekenen aan klanten. Een verwachte verslechtering van de concurrentiepositie is de meest genoemde...

Belangrijkste ICT-systemen fiscus nog altijd verouderd
Hoewel de Belastingdienst een deel van zijn verouderde ICT-systemen heeft vernieuwd, zijn "de grootste en belangrijkste blijven liggen", stelt waarnemend president...

Accountants in het mkb hebben stijgende lijn weer te pakken, na dip in december
Nederlandse mkb-bedrijven realiseerden in januari een gemiddelde omzetgroei van 11,24 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. De omzet in de accountancy...

'Mkb-accountant kan regeldruk niet meer aan'
ONL-voorzitter Hans Biesheuvel vindt dat de mkb-accountant meer moet worden betrokken bij het opstellen van regelgeving. De ondernemer in het mkb heeft de accountant...

Soms is een strenge brief aan een kantoor al voldoende
In 2012 sloot de Belastingdienst een convenant met drie toezichthouders op het accountantsberoep: de Autoriteit Financiële Markten (AFM), het Bureau Financieel Toezicht...