Nieuws

Bouwens: 'Vervang omvangscriterium door inhoudelijk criterium'

Door de wettelijke verplichting neemt de toegevoegde waarde van de accountantscontrole af, meent Jan Bouwens (hoogleraar Accounting UvA). Hij pleit voor vervanging van het huidige omvangscriterium door een inhoudelijk criterium.

Bedrijven die zich ook zonder wettelijke verplichting laten controleren door een kritische accountant kunnen zich daarmee onderscheiden, aldus Bouwens in het FD. "Onderzoek toont aan dat bedrijven beter toegang hebben tot de kapitaalmarkt als zij zich vrijwillig laten controleren."

Volgens de hoogleraar zijn vermogensverstrekkers "prima in staat" om hun eigen informatiebehoefte in te vullen. "Beurzen zoals Euronext kunnen effectief een gecontroleerde jaarrekening eisen, zoals het nieuws van de laatste weken aantoont." Ook banken hebben in zijn optiek geen wettelijke controleplicht nodig. Een wettelijke verplichting voegt alleen iets toe voor een beperkt aantal kleine partijen die niet zelf controle kunnen afdwingen.

Bouwens pleit daarom voor vervanging van het "huidige arbitraire omvangscriterium voor de wettelijke controleplicht" door een "inhoudelijk gemotiveerd criterium", waarin het maatschappelijk belang van de betrokken entiteit voorop staat. "Daarna kan de markt verder haar werk doen, onder stevig toezicht door de Autoriteit Financiƫle Markten."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.