Nieuws

Europees Parlement wil plannen voor AI-regels aanscherpen

De EU-regels voor kunstmatige intelligentie (AI) die in de maak zijn, moeten worden aangescherpt, vinden Europarlementariërs die zich met de kwestie bezighouden. Als het aan hen ligt worden ook grote basissystemen als ChatGPT aan banden gelegd.

De EU wil als eerste wereldwijd regels stellen voor de nieuwe technologie, die veel belooft maar ook grote zorgen baart, bijvoorbeeld rondom de juistheid van informatie. Als het voltallige parlement in juni instemt, beginnen de Europarlementariƫrs aan de onderhandelingen met de EU-landen over de plannen.

De lidstaten voelden aanvankelijk minder voor strenge regels, maar sinds ChatGPT veel aandacht trekt lijkt dat veranderd. Italiƫ besloot eind maart al tot een verbod op het gebruik van ChatGPT. Volgens de Italiaanse privacytoezichthouder houdt OpenAI, het bedrijf achter het systeem, zich niet aan de regels voor vergaring van persoonsgegevens.

Meer vereisten

Uitwassen van AI, zoals Chinese burgervolgsystemen waarmee gedrag wordt beloond en gestraft, komen de EU niet in, stond al in de plannen. Dat moet ook gaan gelden voor discriminerende categorisering zoals in het toeslagenschandaal. Een aantal toepassingen met een hoog risico om bijvoorbeeld de privacy te schenden kan in principe wel, maar moet aan een aantal voorwaarden en regels voldoen. De specialisten van het Europees Parlement willen dat die voor meer toepassingen gaan gelden en bovendien meer vereisten en verplichtingen opleggen.

Ze willen ook voorkomen dat 'grondslagmodellen' als ChatGPT aan regels ontsnappen. "Juist voor systemen als ChatGPT met zo'n groot bereik en grote impact hebben we zo mogelijk stevige regels nodig", aldus Kim Sparrentak, een van de onderhandelende Europarlementariƫrs. We moeten nu goed inspelen op deze razendsnelle ontwikkelingen." Sparrentak hoopt dat er nog voor het eind van het jaar een akkoord ligt over de AI-regels.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.