Nieuws

FD: 'Inflatie zadelt mkb op met verplichte en dure accountant'

Een groep mkb-bedrijven dreigt te gaan vallen onder de wettelijke controleplicht, omdat de grens hiervoor jarenlang niet is verhoogd. Onder meer door de sterke inflatie moeten steeds meer bedrijven een accountant inhuren voor een wettelijke controle.

Dat schrijft het FD. Accountants en ondernemingen pleiten in de krant voor aanpassing van de controlegrens met een inflatiecorrectie. Dat scheelt kosten voor bedrijven en helpt bij het nu al hoge tekort aan accountants. "De NBA vindt dat de grensbedragen voor verplichte wettelijke jaarrekeningcontrole moeten meegroeien met de inflatie", stelt een woordvoerder van de beroepsorganisatie tegen het FD.

De NBA pleitte medio maart al voor de verhoging van de grensbedragen en publiceerde haar standpunt daarover op de eigen website. Door verhoging van de grensbedragen blijven mkb-ondernemingen langer onder een lichter administratief regime vallen, aldus de beroepsorganisatie. Mkb-accountants zonder Wta-vergunning voor het verrichten van wettelijke controles kunnen zulke ondernemers zo langer van dienst zijn.

Zuur

Geert Dreschler uit, accountant en partner bij MKB Accountants uit Veenendaal, benadrukt in de krant de grote impact voor mkb-bedrijven als ze controleplichtig worden. Niet alleen maakt dat het lastiger om een accountant te vinden, maar een controleopdracht is ook "snel vijf tot tien maal zo duur als een veel eenvoudiger samenstellingsverklaring", stelt hij. "Het is wel erg zuur als je €11 mln omzet doet en dan door de inflatie ineens door de controlegrens gaat. Van mij mag de grens naar €20 mln."

Een woordvoerder van ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland geeft in het FD aan signalen vanuit de achterban te krijgen dat mkb-ondernemingen op jaarbasis rekening moeten houden met een extra kostenpost van zo’n vijftig mille voor een verplichte controle door een accountant.

Politieke afweging

Verhoging van de controlegrens is complex en moet op Europees niveau geregeld worden. Minister Kaag van Financiën heeft eerder toegezegd dit in Brussel te zullen aankaarten, samen met minister Weerwind van Rechtsbescherming.

Accountant Wietse Koster, werkzaam bij het bureau vaktechniek van KPMG, noemt een verhoging van de grensbedragen in het FD "een politieke afweging". Dat het mkb aanzienlijk minder kosten hoeft te maken is een voordeel van verhoging van de controlegrens "Het nadeel is dat er minder controle is."

Bedrijven zijn controleplichtig als ze twee jaar achter elkaar aan twee van drie vastgestelde criteria voldoen: meer dan twaalf miljoen euro omzet per jaar, een balanstotaal van meer dan zes miljoen euro en/of meer dan vijftig medewerkers in dienst.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.