Nieuws

NBA: grens wettelijke controles moet meegroeien met inflatie

De maximale grensbedragen voor verplichte wettelijke jaarrekeningcontrole moeten meegroeien met de inflatie, vindt de NBA. Anders worden te veel mkb-bedrijven controleplichtig, wat leidt tot lastenverzwaring.

De beroepsorganisatie heeft op de eigen website een standpunt hierover gepubliceerd. Nederland hanteert de binnen Europa maximaal toegestane grensbedragen. Een onderneming is controleplichtig wanneer die op twee opeenvolgende balansdata voldoet aan twee of meer van drie vereisten: een omzet van meer dan twaalf miljoen euro, een balanstotaal van meer dan zes miljoen euro en gemiddeld vijftig of meer medewerkers in dienst.

De maximale grensbedragen zijn sinds 2013 niet meer aangepast. De Europese Commissie heeft de ruimte om de eisen eens in de vijf jaar aan te passen aan de inflatie. In 2018 is dat niet gedaan, maar in 2023 heeft de EC opnieuw de mogelijkheid om een aanpassing te doen.

Administratieve lasten

Met name de afgelopen jaren is sprake van sterke inflatie. Daardoor worden steeds meer mkb-ondernemingen controleplichtig, hoewel ze oorspronkelijk niet binnen de scope van de wetgeving vielen. Dat zorgt voor extra administratieve lasten.

Door verhoging van de grensbedragen blijven deze mkb-ondernemingen langer onder een lichter administratief regime vallen, aldus de NBA. Mkb-accountants zonder Wta-vergunning voor het verrichten van wettelijke controles kunnen zulke ondernemers zo langer van dienst zijn.

Verhoging van de grensbedragen vermindert bovendien de druk op de toch al tekort schietende capaciteit aan controlerend accountants, meent de beroepsorganisatie. De NBA pleit er daarom voor gebruik te maken van het mechanisme om de grensbedragen periodiek te laten meegroeien met de inflatie.

Over de grens voor wettelijke controles ontstond eerder enige discussie, onder meer op LinkedIn. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.