Nieuws

Ministerraad stemt in met verhoging controlegrenzen

De ministerraad heeft ingestemd met de algemene maatregel van bestuur die de verhoging van de grensbedragen voor controles regelt. Daarmee verlaagt het kabinet de lasten voor bedrijven en de druk op de controlecapaciteit van accountants.

Met het besluit volgt het kabinet de richtlijn van de Europese Commissie van oktober vorig jaar en het recente advies van de Raad van State. Minder bedrijven worden door verhoging van de grensbedragen verplicht tot accountantscontrole en een bestuursverslag, omdat ze in een kleinere categorie bedrijven vallen.

De vermindering in verantwoordingsverplichtingen komt voort uit het verwerken van de inflatie van de afgelopen tien jaar in de criteria waarmee bedrijven in categorieën worden ingedeeld. De grensbedragen die de categorieën bepalen zijn met 25 procent verhoogd.

Boekjaar 2023

De verhoging gaat in met ingang van boekjaar 2024, maar in lijn met de wens van bedrijfsleven en accountantsorganisaties mogen de verhoogde grensbedragen ook gebruikt worden voor het boekjaar 2023. Met name voor kleine rechtspersonen kan toepassing over 2023 een groot verschil betekenen. Voor accountants biedt het enige vermindering van de huidige druk op de controlecapaciteit.

Na het akkoord van de ministerraad verschijnt het besluit op korte termijn in het Staatsblad.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.