Nieuws

Maker ChatGPT vertrekt bij te strenge regels mogelijk uit EU

OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, overweegt om de Europese Unie te verlaten, als het Amerikaanse bedrijf niet kan voldoen aan in de maak zijnde regels van Brussel voor kunstmatige intelligentie (AI).

Dat stelt OpenAI-topman Sam Altman tegenover persbureau Reuters. "Het huidige ontwerp van de AI-wet van de EU zou te veel reguleren, maar we hebben gehoord dat dit zal worden teruggetrokken", verklaarde Altman. "Ze praten er nog steeds over", benadrukte hij daarbij.

ChatGPT baarde in korte tijd veel opzien door teksten te creëren die lastig te onderscheiden zijn van het werk van mensen. De EU wil als eerste wereldwijd regels stellen voor de baanbrekende techniek, die veel belooft maar ook grote zorgen baart. Uitwassen van AI, zoals Chinese burgervolgsystemen waarmee gedrag wordt beloond en gestraft, mogen wat Brussel betreft bijvoorbeeld de EU niet inkomen.

Europarlementariërs bereikten eerder deze maand een overeenstemming over het ontwerp van de nieuwe wet. Maar daarmee is deze er nog niet. Er moet nog worden gedebatteerd tussen de vertegenwoordigers van het Europees Parlement, de Raad en de Commissie om de laatste details uit te werken. "Er is zoveel dat ze zouden kunnen doen", benadrukt Altman. Hij noemt als voorbeeld dat de definitie van AI-systemen voor algemene doeleinden nog aangepast zou kunnen worden.

Interne regels

Meerdere Nederlandse bedrijven hebben intern inmiddels regels of richtlijnen opgesteld voor het gebruik van ChatGPT door het personeel. Dat constateert cybersecuritybedrijf Kaspersky op basis van een online-enquête. Een ruime meerderheid van de respondenten geeft aan dat er op hun werk al regels zijn voor het gebruik. Maar velen vinden die regels nog onduidelijk of geven aan dat heldere afspraken op het werk nog ontbreken.

"Bekend is dat output van ChatGPT niet altijd klopt, wat ervoor kan zorgen dat desinformatie snel gedeeld wordt, met alle gevolgen van dien", zegt Kaspersky-onderzoeker Jornt van der Wiel. Daarom is open communiceren over gebruik van tools zoals ChatGPT tegenover de werkgever of leidinggevende van belang, meent hij.

Werkgevers moeten tegelijk zo snel mogelijk richtlijnen en regels opstellen zodat werknemers, wanneer zij dat mogen en kunnen, veilig gebruik kunnen maken van AI-tools.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.