Nieuws

Meer tijd voor implementatie ESG-wetgeving leidt nog niet tot actie

De eerder met een jaar uitgestelde invoering van de Europese duurzaamheidsrichtlijn CSRD leidt bij bedrijven nauwelijks tot vooruitgang bij de implementatie en verslaglegging van ESG-doelen.

Dat blijkt uit een rondgang onder financieel professionals, tijdens een recent webinar van adviseur Quoratio Groep over de implementatie van de CSRD-richtlijn. 47 procent van de deelnemers verwacht dit jaar van start te gaan met de implementatie van de CSRD-wetgeving.

24 procent stelt al te zijn begonnen en 22 procent verwacht er volgend jaar mee te starten. Het aantal deelnemers dat rapporteert over de ESG-strategie steeg licht ten opzichte van een vergelijkbare rondgang in 2022: van 17 naar 21 procent.

Dat het jaar uitstel door bedrijven nog nauwelijks is benut om aan de slag te gaan, komt volgens de Quoratio Groep mede doordat de wetgeving per Europees lidstaat nog vertaald moet worden naar nationale wetgeving en er op brancheniveau richtlijnen worden toegevoegd. Omdat er ten opzichte van een jaar geleden nu wel verslagleggingsregels zijn, is de verwachting dat veel organisaties er dit jaar mee aan de slag zullen gaan.

Verantwoordelijkheid

Een groeiend aantal bedrijven verwacht de verantwoordelijkheid voor de ESG-rapportage bij de financiƫle afdeling te beleggen. Een flinke omslag ten opzichte van vorig jaar, aldus de rondgang. Toen meende het grootste deel nog dat dit onder de verantwoordelijkheid van de afdeling sustainability zou vallen. 64 procent van de respondenten geeft nu aan dat een en ander binnen hun organisatie bij finance & control wordt belegd.

De CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) en bijbehorende verslagleggingsrichtlijnen zijn eind vorig jaar door de Europese Raad goedgekeurd. Grote beursgenoteerde bedrijven zijn vanaf boekjaar 2024 verplicht om volgens de richtlijn over ESG te rapporteren. Voor overige bedrijven geldt die verplichting vanaf boekjaar 2025 of later.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.