Meer tijd voor implementatie ESG-wetgeving leidt nog niet tot actie
De eerder met een jaar uitgestelde invoering van de Europese duurzaamheidsrichtlijn CSRD leidt bij bedrijven nauwelijks tot vooruitgang bij de implementatie en verslaglegging van ESG-doelen.
Dat blijkt uit een rondgang onder financieel professionals, tijdens een recent webinar van adviseur Quoratio Groep over de implementatie van de CSRD-richtlijn. 47 procent van de deelnemers verwacht dit jaar van start te gaan met de implementatie van de CSRD-wetgeving.
24 procent stelt al te zijn begonnen en 22 procent verwacht er volgend jaar mee te starten. Het aantal deelnemers dat rapporteert over de ESG-strategie steeg licht ten opzichte van een vergelijkbare rondgang in 2022: van 17 naar 21 procent.
Dat het jaar uitstel door bedrijven nog nauwelijks is benut om aan de slag te gaan, komt volgens de Quoratio Groep mede doordat de wetgeving per Europees lidstaat nog vertaald moet worden naar nationale wetgeving en er op brancheniveau richtlijnen worden toegevoegd. Omdat er ten opzichte van een jaar geleden nu wel verslagleggingsregels zijn, is de verwachting dat veel organisaties er dit jaar mee aan de slag zullen gaan.
Verantwoordelijkheid
Een groeiend aantal bedrijven verwacht de verantwoordelijkheid voor de ESG-rapportage bij de financiƫle afdeling te beleggen. Een flinke omslag ten opzichte van vorig jaar, aldus de rondgang. Toen meende het grootste deel nog dat dit onder de verantwoordelijkheid van de afdeling sustainability zou vallen. 64 procent van de respondenten geeft nu aan dat een en ander binnen hun organisatie bij finance & control wordt belegd.
De CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) en bijbehorende verslagleggingsrichtlijnen zijn eind vorig jaar door de Europese Raad goedgekeurd. Grote beursgenoteerde bedrijven zijn vanaf boekjaar 2024 verplicht om volgens de richtlijn over ESG te rapporteren. Voor overige bedrijven geldt die verplichting vanaf boekjaar 2025 of later.
Gerelateerd

PwC: Uitstoot moet veel sneller omlaag om klimaatdoelen te halen
De uitstoot van CO2 moet in de komende jaren zeven keer zo snel dalen als nu, om de klimaatdoelen zoals vastgelegd in het akkoord van Parijs te kunnen halen.

RVO: Subsidie verduurzaming maatschappelijk vastgoed in een dag op
Maandag 18 september ging de subsidieregeling voor de verduurzaming van maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) open. Binnen een dag was bijna het dubbele aangevraagd...

ESG aggregeren in een maatstaf is als het recht praten van een banaan
De werkelijkheid rondom duurzaamheidsinformatie is te complex om in een ongenuanceerde ESG-maatstaf te vangen, meent Jan Bouwens.

Verduurzaming bij veel mkb-bedrijven niet op agenda
Hoewel verduurzaming kan leiden tot kostenbesparing bij bijvoorbeeld energie, slaagt een flink deel van de mkb-ondernemingen er niet in om te verduurzamen.

Minder energiezuinige kantoren dalen fors in waarde
Sinds dit jaar moeten kantoren verplicht een energielabel C of beter hebben. Kantoren die minder energiezuinig zijn, dalen inmiddels flink in prijs.