Nieuws

Pheijffer en De Vries oneens over 'Portugalroute' van Value8

Hoogleraar Marcel Pheijffer en Value8-ceo Peter Paul de Vries zijn het nadrukkelijk oneens over de inzet van een Portugees accountantskantoor voor de controle van de jaarcijfers van de Nederlandse investeringsmaatschappij.

Pheijffer is in zijn recente column in het FD zeer kritisch over de "U-bochtconstructie via Portugal" die door Value8 wordt ingezet om een controlerend accountant te vinden. Volgens de hoogleraar bedient topman De Vries zich met Value8 van "het soort boekhoudkundige vondsten en gebrek aan transparantie dat hij als VEB-directeur juist hekelde".

Pheijffer meent dat Nederlandse accountantsorganisaties zich liever niet wagen aan de controle van de investeringsmaatschappij. "Te riskant, grote kans op negatieve publiciteit en voor je het weet heb je als accountant een claim of tuchtzaak aan de broek."

Dat het Portugese accountantskantoor CFA zich nu als oob-organisatie heeft geregistreerd bij de AFM, zal de toezichthouder volgens hem "met lede ogen aanzien, mede omdat mogelijk meer buitenlandse accountantsorganisaties en Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen deze route zullen volgen".

'Stinkend visje'

De hoogleraar noemt de "Portugese variant, hoewel niet verboden, wel onwenselijk" en meent dat die haaks staat op "de kwaliteitsimpuls die de laatste tijd binnen de accountancy plaatsvindt". Ook stelt hij dat het capaciteitsprobleem op de Nederlandse kantorenmarkt, dat De Vries aangeeft als motief voor inzet van een buitenlands kantoor, "volstrekte onzin" is.

"De grote vier (Deloitte, EY, KPMG en PwC) zullen bij de komende verplichte roulatie juist een stevige strijd voeren om het binnenhalen van de grote cliënten." Daarbij halen de vier grote kantoren echter liever een "vette grote vis binnen dan een klein stinkend visje", aldus Pheijffer. "Een visje dat bovendien met een vorige accountant, Mazars, ruzie maakte over de betaling van declaraties voor uitgevoerde werkzaamheden."

Probleem opgelost

Value8-ceo Peter Paul de Vries reageert in het FD scherp op de kritiek van Pheijffer. "Om het goed presterende Value8 (de portefeuille ging in veertien jaar van € 500.000 naar € 110 mln) te bestempelen als 'het zwarte schaap van de beurs' en 'stinkend visje' is een hoogleraar onwaardig", vindt hij. Value8 heeft volgens hem een van de sterkste balansen van alle beursfondsen en keert al sinds 2010 stijgende dividenden uit. "Die kennis vergaar je als je het Value8-jaarverslag leest."

De Vries stelt dat Value8 zeer transparant is in zijn rapportages en vindt ook dat Pheijffers aanval op vier Nederlandse accountants, die op de AFM-registratie van het Portugese kantoor CFA worden vermeld, hem niet siert.

Dat Value8 zonder accountant zit, komt omdat eerder drie Nederlandse accountantsorganisaties hun oob-vergunning bij de AFM hebben ingeleverd. Daaronder was ook de controlerend accountant van Value8. Daarom kiest het beursfonds nu voor inzet van een Portugees kantoor dat zich heeft geregistreerd bij de AFM. "Voor Value8 is het probleem opgelost", aldus De Vries.

Europese accountants

De Valu8-topman noemt de kwalificatie van Pheijffer dat het beursfonds een Portugese U-bocht heeft gecreëerd en de deur openzet naar een buitenlandroute onterecht. "Daar klopt niets van. Al sinds 2017 kunnen accountants uit EU-lidstaten zich in Nederland registreren en hier hun diensten aanbieden, geheel volgens de beginselen van de Europese vrije markt. Die mogelijkheid staat al jaren op de AFM-website vermeld."

Volgens De Vries wordt zo'n dertig procent van de beursfondsen aan Euronext Amsterdam gecontroleerd door een buitenlands accountantskantoor. "Als Pheijffer werkelijk bezwaar heeft tegen Europese accountants, moet hij in Brussel een vurig pleidooi houden tegen de Europese interne markt. Ik vrees dat hij daar niet met open armen wordt ontvangen", aldus de ceo van Value8.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.