Nieuws

Bedrijven staken 3,5 miljard in energiebesparing en schone energie via EIA-regeling

Bedrijven investeerden in 2022 voor € 3,5 miljard in energiezuinige technieken en duurzame energie, met belastingvoordeel vanuit de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA). Dat is een stijging van 61 procent ten opzichte van 2021.

Dit blijkt uit de EIA-jaarcijfers 2022 van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De energiebesparing van de investeringen is vergelijkbaar met het jaarlijkse energieverbruik van ongeveer 539.000 huishoudens.

Bijna 18.000 ondernemers vroegen EIA aan, een stijging van 57 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De € 3,5 miljard aan investeringen zorgden voor een vermindering van de CO2-uitstoot van 1.753 kiloton CO2 in 2022. in 2021 naar. Een afname van 63 procent ten opzichte van 2021 (1.074 kiloton).

Zonnepanelen en warmtepompen

Ondernemers uit uiteenlopende sectoren maken gebruik van de EIA, zoals de land- en tuinbouw, detailhandel, transport, horeca en industrie. Bedrijven dienden de meeste aanvragen in voor investeringen in zonnepanelen, ledverlichting en warmtepompen.

Het meeste geld gaven ondernemers uit aan het energiezuiniger maken van bestaande bedrijfsprocessen, zonnepanelen en systemen voor het benutten van afvalwarmte.

Met de Energie-investeringsaftrek wil de overheid energiezuinige investeringen stimuleren en een impuls geven aan de energietransitie. Bedrijven die investeren in technieken uit de ‘Energielijst’, kunnen via de EIA tot 45,5 procent van de investeringskosten aftrekken van hun fiscale winst.

Bron: RVO

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.