Nieuws

Dat HAL een accountant op Bermuda heeft, ligt toch iets anders

Sinds de berichtgeving over de 'Portugalroute' van beursfonds Value8 is de accountantssector alert op signalen van vergelijkbare routes door andere ondernemingen. Dat HAL de jaarcijfers laat aftekenen door een accountant op Bermuda, ligt echter iets anders.

Value8-ceo Peter Paul de Vries meldt op LinkedIn dat de Rotterdamse investeringsmaatschappij HAL heeft gekozen voor een accountant op Bermuda, namelijk PricewaterhouseCoopers Ltd., gevestigd in Hamilton, Bermuda. De Vries geeft daarbij aan dat de op Bermuda woonachtige David Gibbons, partner van het kantoor, de controlerend accountant van HAL is.

"Met een accountant op Bermuda is op zich natuurlijk niets mis. Zolang het binnen de regels is - en dat is het - en de aandeelhouders van HAL het goed vinden", zo stelt De Vries.  Hij is benieuwd of de NBA en het FD zich ook op deze zaak zullen storten "en of de big four zich bedreigd voelen".

Trust

Inderdaad zijn de jaarcijfers van HAL op 29 maart van dit jaar ondertekend door PwC-accountant David Gibbons. De Vries constateert in zijn LinkedIn-post dat de ondertekening van de cijfers niet correct is gedateerd, maar dat lijkt inmiddels hersteld te zijn. Volgens De Vries mag dat in Nederland in ieder geval niet zomaar, dan is de verklaring "ongeldig" en moet die worden ingetrokken en een nieuwe verklaring worden afgegeven. 

De beursgenoteerde entiteit HAL Trust is een trust naar het recht van Bermuda, aldus de NBA. De controle hiervan is geen wettelijke controle (want geen BW2 Titel 9) en ook geen oob (want geen NV/BV naar Nederlands recht). De accountant is een lokale accountant, die naar verwachting het beste zicht heeft op wet- en regelgeving in Bermuda, denkt de beroepsorganisatie.

Palmbomen

HAL Investments is gevestigd in Rotterdam en onder meer eigenaar van de FD Media Groep. De jaarcijfers daarvan zijn opgesteld volgens EU-IFRS en ondertekend door PwC Nederland. De lokale (niet-EU-lidstaat) accountantsorganisatie, Pricewaterhousecoopers Bermuda, heeft zich als auditorganisatie van een derde land geregistreerd bij de AFM.

Op de berichtgeving door Peter Paul de Vries op LinkedIn wordt flink gereageerd. "Bermuda, Portugal, palmbomen en witte stranden hebben ze allebei", aldus een commentaar.

 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.