Nieuws

Een BST-finale onder toeziend oog van Limperg

Ook het derde seizoen van de BusySeasonTalks werd afgesloten met een 'live' seizoensfinale. Op 1 juni ging het onder meer over AI, teambuilding en spiritualiteit op de werkvloer, alles onder toeziend oog van Théodore Limperg. De hele uitzending is terug te kijken via YouTube.

De 'huiskamer voor accountants' was voor deze derde editie nagebouwd in de Limpergzaal van de NBA. Met het schilderij van de grondlegger van de leer van het gewekte vertrouwen op de achtergrond sprak presentator Gerrit Heijkoop bij de start van de seizoensfinale met de 'grondleggers' van BST, Arif Dursun en Hakan Koçak.

Foto: Finale BusySeasonTalks in Limpergzaal

Podium voor talent

Ook na drie seizoenen en zeventig uitzendingen maken zij nog steeds alles over accountancy bespreekbaar, "maar dan luchtig". Dat draagt bij aan de toonzetting van de show, waarin het enthousiasme over het beroep nog steeds wordt uitgedragen. "Het voelt als een trouwerij", aldus Arif, "met familie, vrienden en collega's".

Hakan benadrukte graag dat het allang niet meer de 'Hakan en Arif-show' is, maar dat de bedenkers een podium willen bieden aan iedereen met talent. De gevarieerde groep jonge, enthousiaste hosts groeit dan ook nog steeds.

Naast de wekelijkse talkshow op Clubhouse, die ook komend seizoen blijft, komen er meer fysieke evenementen, maar bijvoorbeeld ook podcasts over leiderschap. De mogelijkheid om de gesprekken via podcasts op Spotify terug te luisteren werkt ook enorm goed. "Er gebeurt veel in de accountancy, we proberen nieuwe dingen te verzinnen", stelde Arif.

AI

De vaste 'bard' van BST, Aleks Kayhan, koos voor Space Oddity van David Bowie, als intro van de eerste sessie over technologie en artificial intelligence. "Planet Earth is blue and there’s nothing I can do."

Hosts Mitchell de Caluwe en Tristan X. Brinkert spraken met gasten Ikram Vesters-Rhioui (Neople), Patrick Gabriels (EY) en Joris Joppe (Visionplanner) over AI-gedreven verandering. Uit een snelle poll blijkt dat een flink deel van de accountants al gebruikt maakt van AI, zo’n veertig procent. Met de komst van ChatGPT is het voor het eerst dat "een normaal mens met AI aan de slag kan", aldus Patrick.

De winst zit nog vooral in de productiviteit, de inzet van AI als geavanceerde zoekfunctie en het overnemen van zaken die we zelf niet meer willen doen. Lange e-mails opstellen of juist inkorten bijvoorbeeld. "Je baan wordt niet ingenomen door AI, maar wel door een accountant die met AI werkt", meende Joris.

Kan AI straks ook een verklaring tekenen? Technisch wel, maar de menselijke factor is ook van belang. Het gaat supersnel, benadrukte Ikram. "Je kunt niet zeggen ‘even stoppen’, omdat je moet kijken naar wet- en regelgeving."

Teambuilding

Als intermezzo hield host Mucahit Cavdar een warm betoog voor de rol van de accountant. "Is er een nobeler taak dan vertrouwen scheppen?" Accountants moeten zichzelf afvragen hoe ze nog relevanter voor de samenleving kunnen zijn, stelde hij.

Daarna spraken hosts Leo Veldhuizen en Lotte van Mierlo met oud-beachvolleybalster Madelein Meppelink, luitenant-kolonel Frans Erkelens en Bas van Veen (BDO) over teambuiling. "Het begint met vertrouwen", aldus Madelein.

Toewijding, veerkracht en trots zijn kernwaarden in het militaire bedrijf, gaf Frans aan. Teamwork kan in zo'n beroep heel ver gaan, tot het opvangen van een kogel voor een ander. Maar ook in het accountantsberoep is teambuilding van groot belang. Dat begint met communicatie. Een goede dialoog onderling kan "een matig team tot een goed team maken en een goed team tot een uitstekend team", stelde Bas.

Spiritualiteit

Na een intermezzo over actualiteiten ging de laatste sessie in op het thema 'Spiritualiteit op de werkvloer'. Hosts Tulay Dilsiz en Charlie Groen spraken met filosoof-theoloog Gerko Tempelman, 'Zuidas-dominee' Ruben van Zwieten en 'vriend van de show' Arnout van Kempen onder meer over welke rol religie speelt in het werkzame leven.

Ruben heeft aan de Zuidas veel te maken met professionals die bezig zijn met een "ratrace naar boven". Zij zouden meer stil moeten staan bij de vraag "Wie ben ik, wat is mijn beroep en sluit dat aan op mijn roeping?" Wie is voor jou iemand die 'klopt' en hoe je zelf zou willen zijn, leerde Gerko ooit. Samenvallen met jezelf; "de vraag is of je daar ooit bij uitkomt, maar dat is wel het streven".

Arnout is naast zijn werk ook diaken in de katholieke kerk en heeft het "schaakbord van de spiritualiteit nodig om de rest aan te kunnen". Hij maakte een vergelijking tussen de bijzondere krachten van actieheld Spiderman en die van de accountant, die ook machtige gaven heeft. "Anderen worden vertrouwd door het simpele feit dat een accountant erbij betrokken is." 

Die vergelijking met Spiderman "houden we erin", aldus Hakan in de terugblik aan het slot, waarin hij het belang van spiritualiteit onderstreepte om zo'n intensief beroep met veel zwaar geestelijk werk aan te kunnen. Arif had onder meer genoteerd dat het belangrijk is om regelmatig een roman te lezen. "Ik lees de NV COS."

Volgend seizoen

Beide oprichters kijken graag vooruit naar seizoen vier van de BusySeasonTalks; op Clubhouse, maar ook met podcasts en andere activiteiten. In de zomer denken ze ook na over mogelijke veranderingen en nieuwe ideeën. "Waar we in coronatijd begonnen met alleen een mobiele telefoon hebben we nu de middelen en de context voor veel meer."

Na een korte Simply the best-tribute voor de organisatie sloten Aleks en Leo de finale samen muzikaal af met Stand by me. De oude Limperg mag tevreden zijn, er is hoop voor de toekomst van het beroep.

Het team van BST-hosts wordt komend seizoen verder versterkt met Jeffrey Heerschop (projectmanager NBA en bestuurslid NBA Young Profs), Arthur Jager (lead digital Transformation bij Baker Tilly) en Aiman Bentohami (supervisor audit en lid Young Board bij KPMG).

De gehele BST-seizoensfinale is terug te kijken via het YouTube-kanaal van de NBA. Meer informatie over BST is beschikbaar via de eigen LinkedIn-pagina van de show.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.