Nieuws

Kamervragen over 'Portugalroute' accountantscontrole

CDA-Tweede Kamerlid Evert-Jan Slootweg heeft op 5 juni Kamervragen gesteld aan minister Kaag van Financiën, over de 'Portugalroute' voor het vinden van een controlerend accountant door beursfonds Value8.

Slootweg verwijst in zijn vragen aan de minister naar recente berichtgeving over de kwestie en de zorgen die zijn uitgesproken door de NBA over de Portugalroute. Hij wil weten waarom de zes Nederlandse oob-accountantsorganisaties de boeken bij Value8 niet willen controleren.

Ook vraagt Slootweg zich af waarom er in ons land überhaupt maar zes kantoren zo'n oob-vergunning hebben. Daarmee is wat het Kamerlid betreft "de absolute ondergrens" bereikt.

Verder is Slootweg benieuwd of de minister de zorgen van de NBA deelt over het verschil in kwaliteitseisen tussen een Nederlandse oob-accountantsorganisatie en de kwaliteitseisen die in andere Europese lidstaten gehanteerd worden; zoals nu voor CFA, de beoogde accountant van Value8. Heeft de AFM mogelijkheden CFA te toetsen, “zoals zij ook toetst bij Nederlandse accountantsorganisaties?” Of is de AFM in dat opzicht helemaal afhankelijk van de Portugese toezichthouder, wil hij weten.

Pleiten voor Nederlandse eisen

Slootweg wil graag van Kaag horen of zij in Europa wil pleiten voor het voldoen aan dezelfde Nederlandse kwaliteitseisen wanneer een accountantskantoor een oob in Nederland wil controleren, "ongeacht of het accountantskantoor in Nederland of een ander EU-land is gevestigd".

En is minister Kaag in dat kader eventueel bereid te pleiten voor aanpassing van Europese regelgeving, "of wil zij liever de Nederlandse regelgeving zo aanpassen dat iedere accountantsorganisatie die voldoet aan de Europese eisen om een oob te mogen controleren een Nederlandse vergunning mag krijgen en dat de AFM alleen mag toetsen langs die Europese meetlat?"

Slootweg hoopt op antwoord van de minister vóór het commissiedebat Financiële markten op 21 juni aanstaande.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.