Nieuws

Meer dan tien procent omzetgroei bij accountants in eerste kwartaal

De omzet van de zakelijke dienstverlening lag in het eerste kwartaal van 2023 gemiddeld 14,9 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2022. Accountants zitten met een omzetstijging van 10,6 procent iets onder het gemiddelde.

Inmiddels stijgt de omzet bij zakelijke dienstverleners al twee jaar op rij met dubbele cijfers. Dat komt deels door hogere prijzen, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van nieuwe kwartaalcijfers. IT-dienstverleners doen het met een omzetstijging van gemiddeld 12,1 procent nog iets beter dan ‘accountancy en administratie’.

De omzet binnen de zakelijke dienstverlening stijgt al langer, aldus het CBS. Het eerste kwartaal van 2023 is het achtste kwartaal op rij met een hogere omzet ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Reisbranche voorop

Koploper is de reisbranche: daar was de omzet in het eerste kwartaal bijna 46 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2022. In de eerste weken van vorig jaar werd de reisbranche nog geraakt door coronamaatregelen.

Ook in de beveiliging is sprake van forse omzetgroei, met 33 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022. Dat had te maken met toenemende bedrijvigheid en stijgende prijzen. Bij juridische dienstverleners bleef de omzet vergeleken met andere branches iets achter (stijging van 4,4 procent), maar de omzet stijgt ook daar al sinds medio 2013.

De enige branche waarbij de omzet daalde, zijn de architectenbureaus; die daling bedroeg overigens maar 0,5 procent.

Vertrouwen

Het ondernemersvertrouwen bij de zakelijke dienstverleners steeg in het tweede kwartaal van 2023 naar 9,4. Het is hiermee iets gestegen vergeleken met een kwartaal eerder toen het ondernemersvertrouwen 8,7 noteerde. Ondernemers in de zakelijke dienstverlening zijn optimistisch over de verwachte ontwikkeling van de omzet en ook de personeelssterkte.

In het tweede kwartaal verwacht per saldo 18,2 procent van de ondernemers meer om te zetten en verwacht per saldo 26,8 procent een toename van de personeelssterkte. Wel geeft 47,9 procent van de ondernemers aan een tekort aan arbeidskrachten als belemmering te zien.

Bron: CBS

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.