Nieuws

MKB-Nederland-voorzitter bezorgd over toekomst mkb

Voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland is niet gerust op de toekomst van het midden- en kleinbedrijf (mkb) in Nederland. Zo denkt hij dat de voorspelde faillissementsgolf niet meer ver weg is en maakt hij zich zorgen over de hoge looneisen en de personeelstekorten.

Dat stelde Vonhof op 13 juni tijdens het MKB-Nederland-jaarcongres in Den Haag. "Na corona verwachtten we allemaal dat bedrijven failliet zouden gaan", zei Vonhof. Dat dit nog niet is gebeurd wil volgens hem niet zeggen dat die bedrijven er "niet heel slecht opstaan".

De MKB-NL-voorzitter denkt dat nu de economie afremt en coronaschulden echt moeten worden terugbetaald aan de Belastingdienst de situatie voor veel bedrijven onhoudbaar wordt. Naast zzp'ers lopen de horeca en detailhandel volgens hem de grootste kans op faillissementen. Dat klopt met de jongste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Hij verwacht wel dat de Belastingdienst "relatief coulant" zal zijn.

Politiek bespelen

Vonhof sprak ook zijn zorg uit over een mogelijke loon-prijsspiraal, waarover hij graag met vakbonden en werkgevers aan tafel gaat zitten. Zij kunnen dan bespreken "hoe ze samen de politiek kunnen bespelen om een goede doorbraak te maken en zo te zorgen dat mensen een keer geld overhouden van hun salaris."

Dat veelal sprake zou zijn van "winstflatie", waarbij bedrijven hun kosten meer verhogen dan hun kostenstijgingen, is volgens Vonhof niet waar. "Het is in ieder geval bij mijn achterban niet zo dat de winsten door het plafond heen vliegen." Hij stelt dat het juist steeds lastiger is om winst te behalen door de kosten van verduurzaming en de krapte op de arbeidsmarkt.

Dat laatste noemt hij een "veelkoppig monster". Om personeelstekorten tegen te gaan is het volgens Vonhof zaak dat meer uren werken gaat lonen en dat werkgevers beter het potentieel van werknemers gaan zien. "Werkgevers zoeken het schaap met de vijf poten, maar ze moeten ook naar het schaap met de drie poten kijken."

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.