Nieuws

Shell vindt aandeelhouders belangrijker dan duurzaamheid

Shell gaat aandeelhouders fors belonen, door efficiënter te werken en beter op de kosten te letten. Het energieconcern verschuift het accent van de activiteiten weer meer naar olie en gas en minder naar duurzame energieprojecten. Hoog rendement staat voorop.

Het Britse bedrijf wil het dividend dit kwartaal met vijftien procent verhogen en in de tweede helft van dit jaar voor minimaal vijf miljard dollar aan eigen aandelen inkopen. Groene energieprojecten krijgen binnen het concern alleen nog steun als ze ook hoge rendementen halen. Dat maakte het bedrijf bekend in aanloop naar een beleggersdag in New York.

Verder gaat Shell strenger kijken naar investeringen en dus worden de uitgaven de komende twee jaar lager. Daarnaast moet via kostenbesparingen per 2025 structureel tussen de twee miljard en drie miljard dollar worden gevonden. Ook daarvan profiteren de aandeelhouders.

Hoog rendement

De efficiëntieslag wil Shells nieuwe topman Wael Sawan realiseren door meer op winstgevende activiteiten te focussen, zoals de productie van vloeibaar gemaakt aardgas (lng). Ook houdt Shell de olieproductie tot 2030 gelijk. "We zullen investeren in de modellen die werken, met de hoogste rendementen en waar onze kracht ligt."

De plannen passen in het streven van Sawan om de beurskoers van het olie- en gasconcern op te krikken. Die is verhoudingsgewijs lager dan die van concurrenten uit de Verenigde Staten als ExxonMobil en Chevron. Die bedrijven doen minder aan vergroening dan Shell en andere Europese olie- en gasconcerns.

Klimaatdoelen

Critici zijn bang dat de plannen ten koste gaan van de vergroening van Shell, maar het concern herhaalt ondanks de gedeeltelijke koerswijziging zijn zelfopgelegde klimaatdoelen te willen halen. Topman Sawan stelt dat Shell "winstgevende bedrijfsmodellen moet ontwikkelen die snel kunnen worden opgeschaald". Daarmee zou de energietransitie het meest geholpen kunnen worden.

Volgens milieuorganisaties zijn de doelen niet voldoende om aan het klimaatakkoord van Parijs te voldoen. Milieudefensie noemt het in een reactie "onbegrijpelijk dat Shell inzet op nog meer rendement op de korte termijn om aandeelhouders te paaien".

Volgens de milieugroepering blijkt uit de cijfers van afgelopen jaar dat Shell nog steeds op ramkoers ligt met het klimaat en "mensenlevens in gevaar brengt". In 2021 procedeerde Milieudefensie met succes tegen het olieconcern. Ook controlerend accountant EY was eerder kritisch over de klimaatbeloftes van Shell.

Knieval

De activistische beleggersgroep Follow This stelt dat Shell met de nieuwe strategie een "knieval" maakt voor aandeelhouders die vooral aan de korte termijn denken.

Follow This roept jaarlijks tijdens de aandeelhoudersvergadering van Shell op om de activiteiten van het bedrijf in lijn te brengen met de klimaatdoelen van Parijs. De steun voor die oproep bleef tijdens de laatste twee AvA’s steken op twintig procent.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.