Nieuws

Uitvindingen nu in zeventien landen tegelijk met 'unitair octrooi' beschermd

Ondernemers kunnen hun uitvindingen voortaan in 17 Europese landen tegelijk beschermen met een 'unitair octrooi', dat in alle deelnemende landen tegelijk geldt. De introductie van het unitair octrooi is een onderdeel van vernieuwing van het Europees octrooisysteem.

Voor internationaal opererende ondernemers kan het unitair octrooi een uitkomst zijn; het is goedkoper en aanzienlijk eenvoudiger dan in elk land een apart octrooi registreren. Het unitair octrooi geldt, naast Nederland, ook in België, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Oostenrijk, Portugal, Slovenië en Zweden.

Handhaving van het unitair octrooi vindt plaats bij het Unified Patent Court (UPC). Hiervan zijn in München en Parijs al hoofdvestigingen. Vanaf 1 juni is ook een lokale vestiging in Den Haag actief. Ondernemers kunnen daar terecht met conflicten over de naleving van het unitair octrooi.

Meer opties

Het unitair octrooi is niet de enige optie voor ondernemers om hun innovaties te beschermen. Zo is er ook nog de mogelijkheid om een Nederlands octrooi of een Europees octrooi aan te vragen.

Waar het Nederlandse octrooi alleen geldig is in Nederland, is een Europees octrooi geldig in heel Europa. Maar daarbij moet een ondernemer, in tegenstelling tot het unitair octrooi, in ieder land vervolgens apart het octrooi registreren, inclusief bijbehorende kosten voor registratie en vaak een vertaling van het octrooi naar de taal van het land.

Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.